Дворецът Топкапъ в Истанбул изненада света, разкривайки ‘двуглава’ мумия

На 6-ти юли 2018 година с разрешението на двореца Топкапъ в Истанбул, турскоезичният светски вестник ‘Хюриет’ заснема египетска мумия, която остава скрита от света за повече от 150 години. Това, което я отличава от много други открити мумии е фактът, че се състои от останките на неидентифицирано момиче в ранна детска възраст и крокодил.

Въпреки че откритието е крайно необикновено, тук не става въпрос за хибридно същество или нещо подобно. Легенда разказва, че в миналото египетска принцеса била нападната от крокодил. Според тогавашните вярвания за задгробен живот било необходимо останките на малкото момиче и крокодила да се мумифицират заедно, защото това бил единственият начин, по който принцесата можела да възкръсне, но вече не като човек, а като крокодил.

двуглава мумия

Как тази мумия се озовава в двореца Топкапъ?

По време на управлението на 32-ия султан на Османската империя, Абдул Азис (управлява в периода 1861 – 1876 година) двуглавата мумия е пренесена от Египет в двореца Йълдъз в Истанбул, където първоначално се съхранявала. Мястото не е избрано случайно – това била официалната резиденция на султана по това време. По късно по заповед на 34-тия султан на империята, Абдул Хамид II*, въпросната мумия бива преместена в двореца Топкапъ в Истанбул, където се намира и до днес.

Абдул Хамид II* – 34-тият султан на Османската империя, управлява в периода 1876 – 1909 година. Известен е още и като ‘Кървавия султан’ и ‘Червения султан’ поради жестокостта, с която потушава бунтовете, сред които и Илинденско-Преображенското въстание от 1903 година.

По повод преместването на мумията от един дворец в друг, в средата на 19-ти век, турският историк Ибрахим Хаки Коняли пише кратък анекдот свързан с нея. В него той описва как една вечер обитателите на двореца Йълдъз чули оглушителен шум, идващ от захарното хранилище на палата, където с ужас открили глава на крокодил върху чувалите. Но това, което в двореца не знаели било, че главата е умишлено поставена там от Хачи Сюлейман, недоволен дворцов служител, който искал да си отмъсти на кралския сладкар, защото не му дал бонбони.

двуглава мумия в ТурцияСнимки: www.hurriyetdailynews.com

Същата вечер той заявил, че може да се отърве от мумията, но само ако получи бонбоните, които искал. От двореца се съгласили с предложението и Хачи Сюлейман получил желаното. Анекдота завършва с това как останките на двуглавата мумия били изпратени на съхранение в двореца Топкапъ, а мирът и спокойствието се върнали в двореца Йълдъз.

Към настоящия момент причината мумията да остане скрита за света в продължение на повече век все още не е известна!