Дворецът Топкапъ в Истанбул изненада света, разкривайки ‘двуглава’ мумия

На 6-ти юли 2018 година с разрешението на двореца Топкапъ в Истанбул, турскоезичният светски вестник ‘Хюриет’ заснема египетска мумия, която остава скрита от света за повече от 150 години. Това, което я отличава от много други открити мумии е фактът, че тя се състои от останките на неидентифицирано момиче в ранна детска възраст и крокодил.

Въпреки че откритието е крайно необикновено, тук не става въпрос за хибридно същество или нещо подобно. Легенда разказва, че в миналото египетска принцеса била нападната от крокодил. Според тогавашните вярвания за задгробен живот било необходимо останките на малкото момиче и крокодила да се мумифицират заедно, защото това бил единственият начин, по който принцесата можела да възкръсне, но вече не като човек, а като крокодил.

двуглава мумия

Как тази мумия се озовава в двореца Топкапъ?

По време на управлението на 32-ия султан на Османската империя, Абдул Азис (управлява в периода 1861 – 1876 година) двуглавата мумия е пренесена от Египет в двореца Йълдъз в Истанбул, където първоначално се съхранявала. Мястото не е избрано случайно – това била официалната резиденция на султана по това време. По късно по заповед на 34-тия султан на империята, Абдул Хамид II*, въпросната мумия бива преместена в двореца Топкапъ в Истанбул, където се намира и до днес.

Абдул Хамид II* – 34-тият султан на Османската империя, управлява в периода 1876 – 1909 година. Известен е още и като ‘Кървавия султан’ и ‘Червения султан’ поради жестокостта, с която потушава бунтовете, сред които и Илинденско-Преображенското въстание от 1903 година.

двуглава мумия в ТурцияСнимки: www.hurriyetdailynews.com

По повод преместването на мумията от един дворец в друг, в средата на 19-ти век, турският историк Ибрахим Хаки Коняли пише кратък анекдот свързан с нея. В него той описва как една вечер обитателите на двореца Йълдъз чули оглушителен шум, идващ от захарното хранилище на палата, където с ужас открили глава на крокодил върху чувалите. Но това, което в двореца не знаели било, че главата е умишлено поставена там от Хачи Сюлейман, недоволен дворцов служител, който искал да си отмъсти на кралския сладкар, защото не му дал бонбони.

Същата вечер той заявил, че може да се отърве от мумията, но само ако получи бонбоните, които искал. От двореца се съгласили с предложението и Хачи Сюлейман получил желаното. Анекдота завършва с това как останките на двуглавата мумия били изпратени на съхранение в двореца Топкапъ, а мирът и спокойствието се върнали в двореца Йълдъз.

Към настоящия момент причината мумията да остане скрита за света в продължение на повече век все още не е известна.