Даяна – ‘принцесата на народа’, която винаги ще помним!

Аристократично възпитание

Даяна Спенсър е родена на 1-ви юли 1961 година и израства в Парк Хаус, Сандрингам в графство Норфолк, Англия. Тя е най-малката дъщеря на Едуард Джон Спенсър и първата му съпруга Франсис Шанд Кийд. Родителите ѝ се развеждат, когато тя е още малка, а попечителските права се печелят от баща ѝ.

След като завършва началното си образование у дома, Даяна посещава училище ‘Ридълсорт Хол’, а след това и училище ‘Уест Хийт’. През 1975 година получава титлата ‘лейди’, защото баща ѝ наследява титлата ‘граф’. След като завършва Института ‘Алпин Видеманте’ в Швейцария се завръща в Лондон, където започва работа като асистентка в детска градина.

принцеса Даяна

Бракът с принц Чарлз

Лейди Даяна не е непозната за британското кралско семейство. По времето, в което живеела под наем със семейството си в Парк хаус (имот, собственост на кралица Елизабет II) дружала с принц Андрю и принц Едуард. През 1977 година тя се запознава с техния по-голям брат – принц Чарлз, по-възрастен от Даяна с цели 13 години! Двамата се женят на 29-ти юли 1981 година, като церемонията се предавала на живо по телевизията и милиони хора по света имали възможност да я наблюдават.

Семейство, живот и развод

На 21-ви юни 1982 година се ражда първото им дете – принц Уилям Артур Филип Луис, а на 15-ти септември 1984 година – принц Хенри Чарлз Алберт Дейвид, по-известен като принц Хари.

Принцеса Даяна подкрепя множество благотворителни организации, също така работи в подкрепа на бездомните, децата в нужда и хората, живеещи с ХИВ и СПИН. За съжаление приказката на принцеса Даяна и принц Чарлз няма своя щастлив край. Двамата се отчуждават през годините и плъзват слухове за изневери и от двете страни. Раздялата на двойката е официално обявена през декември 1992 година, а разводът е финализиран през 1996 година.

принцесата на Уелс

Как е починала?

Дори и след развода, ‘принцесата на народа’ не губи своята популярност. Тя се посвещава на синовете си, както и на най-различни благотворителни каузи.

През 1997 година започва връзка с египетския филмов продуцент и плейбой – Доди ал Файед връзка, за която английските медии шумят силно. По време на престоя си в Париж, опитвайки се да се измъкне от папараците, двойката катастрофира – Доди и шофьорът му умират на място, а принцеса Даяна няколко часа по-късно в болницата. Новината за смъртта на принцесата буквално шокира света! Принцесата умира на 31-ви август 1997 година и е погребана на 6-ти септември 1997 година сутринта в семейното имение в Алторп. Погребението е излъчено на живо по телевизията и е гледано от приблизително 2.5 милиона души по света.

Даяна принцесата на народаСнимки: www.biography.com

След смъртта на принцесата

В доклада от 1999 година по повод на катастрофата, разследващите установили, че шофьорът е управлявал автомобила с много висока скорост под въздействието на алкохол и антидепресанти. Всички повдигнати обвинения срещу заподозрените папараци били свалени. Разбира се, съществува и конспиративна теория, според която катастрофата е умишлено предизвикана от кралското семейство, но така и не са се появили доказателства в подрепа на това твърдение.