Даяна – ‘принцесата на народа’, която винаги ще помним!

Аристократично възпитание

Даяна Спенсър е родена на 01 юли 1961год. и израства в Парк Хаус, Сандрингам в графство Норфолк, Англия. Тя е най-малката дъщеря на Едуард Джон Спенсър и първата му съпруга Франсис Шанд Кийд. Родителите ѝ се развеждат когато тя е още малка, а попечителските права се печелят от баща ѝ. След като завършва началното си образование у дома, Даяна посещава училище ‘Ридълсорт Хол’, а след това и училище ‘Уест Хийт’. През 1975год. получава титлата ‘лейди’ т.к. като баща ѝ наследява титлата ‘граф’. След като завършва Института ‘Алпин Видеманте’ в Швейцария се завръща в Лондон, където започва работа като асистентка в детска градина.

Даяна СпенсърСнимка: www.biography.com

Бракът с принц Чарлз

Лейди Даяна не е непозната за Британското кралско семейство. По времето, в което е живеела под наем със семейството си в Парк хаус (имот, собственост на кралица Елизабет II) е дружала с принц Андрю и принц Едуард. През 1977год. тя се запознава с техния по-голям брат – принц Чарлз, по-възрастен от Даяна с цели 13 години! Двамата се женят на 29 юли 1981год., церемонията се е предавала на живо по телевизията и милиони хора по света са имали възможност да я наблюдават.

лейди ди и ЧарлзСнимка: www.biography.com

Семейство, живот и развод

На 21 юни 1982год. се ражда първото им дете – принц Уилям Артур Филип Луис, а на 15 септември 1984год. – принц Хенри Чарлз Алберт Дейвид, по-известен като принц Хари. Принцеса Даяна подкрепя множество благотворителни организации, също така работи в подкрепа на бездомните, децата в нужда и хората живеещи с Хив и Спин. За съжаление приказката на принцеса Даяна и принц Чарлз няма своя щастлив край. Двамата се отчуждават през годините и плъзват слухове за изневери и от двете страни. Раздялата на двойката е официално обявена през декември 1992год., а разводът е финализиран през 1996год.

лейди ди
незабравимата принцеса даяна

принцесата на уелсСнимки: www.biography.com

Как е починала?

Дори и след развода, ‘принцесата на народа’ не губи своята популярност. Тя се посвещава на синовете си както и на най-различни благотворителни каузи. През 1997год. започва връзка с египетския филмов продуцент и плейбой – Доди ал Файед, връзка, за която английските медии шумят силно. По време на престоя си в Париж, опитвайки се да се измъкне от папараците, двойката катастрофира – Доди и шофьора му умират на място, а принцеса Даяна няколко часа по-късно в болницата. Новината за смъртта на принцесата буквално шокира света! Принцесата умира на 31 август 1996год. и е погребана на 6 септември 1996год. сутринта в семейното имение в Алторп. Погребението е излъчено на живо по телевизията и е гледано от приблизително 2.5 милиона души по света.

погребението на лейди диСнимка: www.biography.com

След смъртта на принцесата

В доклада от 1999год. по повод на катастрофата, разследващите са установили, че шофьорът е управлявал автомобила с много висока скорост под въздействието на алкохол и антидепресанти. Всички повдигнати обвинения срещу заподозрените папараци са били свалени. Разбира се, съществува и конспиративна теория, според която катастрофата е умишлено предизвикана от кралското семейство, но така и не са се появили доказателства в подрепа на това твърдение.