Защо в продължение на 155 години в Англия било лукс къщите да имат прозорци?

В историята на Англия съществува период, по време на който наличието на много прозорци в къщите и сградите не било по финансовата възможност на всеки. Всичко започнало през 1696 година с въвеждането на така наречения данък-прозорец. Да, правилно прочетохте – данък-прозорец! Колкото и невероятно да звучи, но през 17-ти век в Англия собствениците на имоти били облагани с необичайния налог в зависимост от броя на прозорците, с които ‘разполагала’ съответната постройка.

Посредством този данък държавата допълнително пълнела хазната, като най-вече разчитала на големи събирания от висшата класа, чиито домове традиционно били големи и с много прозорци. От друга страна, бедните които живеели в по-малки къщи не са толкова силно засегнати от него (или поне такава била целта), защото данъкът се отнасял за имотите с 10 и повече прозорци.

къща без прозорци

Но налогът имал съществен недостатък. В градовете много бедни семейства живеели в големи сгради, които били и с много прозорци. Собствениците им нямали друг избор освен да го плащат, но в последствие го възстановявали с по-високи наеми. Оказало се, че данъкът, който бил ‘насочен’ към богатите се заплащал и от бедните.

Но налагането му не опровергало очакванията на управляващите за високи приходи, защото те допуснали сериозна грешка – подценили изобретателността на данъкоплатците! Много хора вместо да плащат новия данък предпочели да зазидат част от прозорците в домовете си, а новопостроените сгради се издигали с малко прозорци.

От друга страна избягването на данъка по този начин имало и своята цена – хората били принудени да живеят в трудно проветриви къщи с ограничено количество дневна светлина.

Законодателят се провалил и в това да даде точна и ясна дефиниция на прозорец. Това от своя страна дало свобода на държавните служители да таксуват дори вентилационните решетки в килерите като прозорци! А резултатът бил повече от очакван – силно недоволство на хора от всички прослойки в обществото.

Английският писател Чарлз Дикенс (1812-1870 година) е този, който дава гласност на общественото мнение, публикувайки в списание ‘Household Words’ през 1850 година статия, посветена на въпросния данък и влиянието му върху човека. В нея той пише следното:

‘Изразът свободен като вятъра вече не е актуален, благодарение на данък-прозорец. Оказва се, че нито въздухът, нито светлината са освободени от такси. Принудени сме да плащаме за това, което природата щедро ни предоставя, а мярката за това е броят на прозорците в домовете ни, за които може да си платим. В тази ситуация бедните, които не могат да си позволят този разход са ограничени от ползването на два от жизненонеобходимите фактора за живот!’

Изглежда, че написаното от Дикенс дало ефект, защото само година по-късно данък-прозорец е премахнат – 155 години след неговото въвеждане.

данък-прозорец в Англия

Но не оставайте с впечатлението, че в Англия не са се налагали и други крайно необичайни по същността си данъци! Друг такъв пример бил налогът върху броя на използваните тухли при строителството на къща. И тук хората проявили хитрост, за да намалят задължителното плащане, като увеличили размера на тухлите. Данъкът бил въведен през 1784 година по време на управлението на крал Джордж III, а целта му била да финансира войската. Запазени сгради от това време има и до днес в английското село Мийшъм, на около 190 километра северозападно от Лондон.

Друг пример е данъкът налаган върху броя на камините в една къща. Събиран е в периода 1662-1689 година, като принудил много хора да живеят в по-малки къщи, за да се намалят ползваните огнища. Но данък-прозорец безспорно бил най-мразеният от всички налагани някога!

сграда без прозорци АнглияСнимки: www.amusingplanet.com

Дори и днес може да се видят не една и две сгради в Англия запазени от времето на неговото събиране.