Непознат древен народ построил гробниците в Малага, Испания

Преди хиляди години, в обширните равнини на Малага, Испания, са издигнати две мегалитни гробници. Впечатляващите структури привличат множество учени и туристи всяка година. Каменните гробници все още крият много тайни, включително и историята на древните обитатели на днешната провинция Антекера. Тези мегалитни структури ни позволяват да надзърнем около 5000 години назад във времето.

По официални данни гробниците са открити и описани между 1903 и 1905 година от братята Антонио и Хосе Виера. Разстоянието между гробницата Виера и гробницата Менга е само 70 метра. Въпреки че двата монумента са издигнати през различни хилядолетия, сходствата между тях са очевидни.

гробниците в АнтекераСнимка: www.stetson.edu

Както повечето гробници от този период на Иберийския полуостров, така и тези две са обърнати на югоизток. Учените смятат, че това разположение има връзка с лятното слънцестоене, но това е едно от малкото неща, които са известни засега. Нещо повече, гробниците в Малага пазят наследството на древен народ, чиято история ни е позната само и единствено от структурите, които са издигнали.

Гробницата Виера

Гробницата Виера се намира в малка могила, чийто диаметър е около 50 метра. Коридорът водещ до погребалната камера е изненадващо дълъг – 21 метра, но самата погребална камера е сравнително малка – само 2 метра в диаметър и висока 180 сантиметра. Сравнително малката гробница може би разочарова с размерите си, като се има в предвид, че до нея се минава през много дълъг коридор.

древни гробници ИспанияСнимка: www.ancient-origins.net

Учените твърдят, че единственият начин да разберат нещо повече за строителите на тези структури е като изследват съдържанието на погребалната камера, както и колосалните каменни плочи, използвани при строежа.

древни гробници МалагаСнимка: www.visitacostadelsol.com

Интересна характеристика, забелязана от изследователите, е свързана със стените и тавана на гробницата. Каменните плочи били подготвени за строежа по изключително внимателен и прецизен начин. Изработката им ни подсказва, че строителите имали за цел плочите да паснат перфектно една с друга.

Гробницата Менга

За тази гробница се смята, че е с около 1000 години по-стара от гробницата Виера. Според доклади на археолози работили по обекта, гробницата е изградена за семейство, което притежавало тези земи преди около 5000 години.

древно инженерствоСнимка: www.ancient-origins.net

Преди векове, местните хора смятали, че гробниците са издигнати с помощта на свръхестествени сили. Днес учените са на мнение, че има множество доказателства, сочещи, че структурите са човешко дело, като имат връзка с култа към Слънцето.

В записки на историческия музей на Андалусия пише следното:

‘Строителите на мегалитите в Антекера били първите обитатели, които обработвали земите на долината Гуадалорче. Не далеч от гробниците са намерени няколко древни селища от медната епоха (4800 – 2200 години преди Новата ера). В района са открити също и няколко пещерни селища като Куева дел Торо, Куева де ла Пулсера и други, които са датирани към късна медна епоха (2600 – 2200 години преди Новата ера). Най-близо до гробниците Виера и Менга е Керо де Маримачо – малко селище, състоящо се предимно от полувкопани в земята постройки. Предполага се, че за изграждането на внушителните гробници са работили хора от различни селища, които споделяли едни и същи вярвания’.

Трудно е да се определи произхода на хората, построили впечатляващите гробници, но учените продължават и до днес да изучават древните монументи. Гробниците Виера и Менга са включените в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.