Археолози открили гробница с много 1500-годишни ‘обитатели’!

Навътре в долината на река Нил, екип от археолози извършва разкопки на древен обект, когато между останките от мумифицирани животни, те открили нещо изключително – мумии на хора, за които се предполага, че били заровени преди около 1500 до 2000 години.

През 2016 екип от студенти от университета в Кайро отпътува за Туна Ал Габал, селище в Централен Египет. Някога част от древния град Хермополис, днес това пустинно място представлява голям интерес за археолозите, поради голямото наличие на намерени артефакти в областта.

мумииСнимка: www.alien-ufo-sightings.com

По-рано учени открили голям некропол в региона, в който освен хилядите мумифицирани животни експертите намерили и две човешки гробници. Едната принадлежала на свещеник, а другата на млада жена, починала при трагични обстоятелства преди около 2000 години.

Очевидно е, че Туна Ал Габал някога било селище от изключително значение. Въпреки това, археолозите нямало как да са подготвени за следващото си откритие. С помощта на радар, университетският екип от Кайро започнал поетапно сканиране на региона, с надеждата да намери нещо скрито под пясъците. В последствие, това което намерили се превърнало в най-значимото откритие в района. След като радарът разкрил значителна по размери подземна камера, екипът не губил време и започнал интензивни разкопки.

И така, на 17-ти май 2017 година, археолозите най-накрая разкрили това, което намерили. На дълбочина от около 8 метра открили друг некропол. За разлика от по-ранно откритите, този не бил пълен с останки на животни, а с такива от хора.

‘Това е първият човешки некропол, открит в района на Туна Ал Габал’ – твърди Кхалед Анани, министър на културата в Египет.

Но това не е най-странното. Колкото повече копаели, толкова повече археолозите осъзнавали, че попаднали на нещо наистина значимо. Те открили 17 мумии в некропола, като измежду телата има мъже, жени и деца, всички положени в типичната поза при мумифициране.

открита гробницаСнимка: www.alien-ufo-sightings.com

Според Анани предвид начина, по който са мумифицирани телата, това били хора от високите нива на обществото. За пръв път археолози попадат на толкова голям брой мумифицирани тела на едно място.

Древен ЕгипетСнимка: www.alien-ufo-sightings.com

Журналист посетил разкопките твърди, че из помещенията се виждат човешки кости по земята. Мумиите са разположени в редици близо до стените, като някои от тях са в дървени, а други в каменни саркофази. По пода между саркофазите има положени значителен брой мумифицирани тела, като някои от тях са едно върху друго.

археологическо откритиеСнимка: www.alien-ufo-sightings.com

Интересно е да се спомене, че измежду всички открити саркофази има два направени от глина, а също така са намерени и свитъци с древен текст. Обикновено в египетските гробници археолозите откриват свитъци изписани с египетски йероглифи, но тук учените останали озадачени. Текстовете били изписани в демотичен скрипт – език наследник на египетските йероглифи. Учените от катедрата по археология в университета в Кайро са на мнение, че това откритие може да се датира като такова от времето на Римската империя. Това е период с продължителност от около 600 години, с начало 332 година преди Новата ера – времето, когато Александър Македонски нахлул в земите на Древен Египет. Но не всички експерти са на това мнение. Други смятат, че построяването на некропола предхожда времето на Александър Велики с около 300 години.

голям брой мумииСнимка: www.alien-ufo-sightings.com

Имайки предвид големината на откритата камера, учените не изключват възможността броят на мумиите да нарасне. Очаква се археологическите разкопки да продължат до 2021 година.