Откриха гробницата на египетската жрица Хетпет

В Египет археолози са открили гробница, датирана на около 4400 години. Открита е в близост до Кайро и в нея учените са намерили добре запазени, изключително редки стенописи, изобразяващи жрицата Хетпет в различни сцени.

Хетпет

Тя била жрица на богинята на небето и плодородието, Хатхор (или Хатор), и е помагала на жените при раждане.

жрицата Хетпет

Гробницата ѝ е открита по време на археологически разкопки в близост до Хеопсовата пирамида, или по-точно до владетелите от Петата династия на Старото царство. Техните гробници били разкрити още през 1842 година.

египетска жрица

Знаем, че Хетпет е била високо почитана от египетските владетели’ – споделя Халед ал Анани, министър по въпросите на древните паметници на Египет.

Министърът припомня, че разкопките са започнали през октомври 2017 година, но продължават и през настоящата година.

Това е първото археологическо откритие за 2018 година, но няма да бъде последното. Очакваме да обявим ново през следващите няколко седмици’ – допълва министърът.

египетска жрица Хетпет

Доктор Мустафа Уазири, ръководител на Върховния съвет на античното наследство на Египет и ръководител на археологическото проучване, споделя:

Гробницата има типичните за Петата династия архитектурен стил и декоративни елементи, а входът ѝ води към олтар с L образна форма. От добре запазените в гробницата стенописи можем да видим Хетпет в различни ловни и риболовни сцени. По стените има и няколко рисунки на маймуни, които в древен Египет били домашни любимци. Една от изобразените маймуни танцува, а друга бере плодове’.

гробница на ХетпетСнимки: www.egypttoday.com

Към момента, недалеч от пирамидите, текат строителни дейности по изграждането на нов музей. Очаква се в края на 2018 година той да бъде частично открит.