Открита е гробницата на египетската жрица Хетпет

В Египет археолози намерили гробница, датирана на около 4400 години. Открита е в близост до Кайро и в нея учените намерили добре запазени, изключително редки стенописи, изобразяващи жрицата Хетпет в различни сцени.

Тя била жрица на богинята на небето и плодородието, Хатхор (или Хатор), и е помагала на жените при раждане.

египетска жрица

Гробницата ѝ е открита по време на археологически разкопки в близост до Хеопсовата пирамида, или по-точно до владетелите от Петата династия на Старото царство. Техните гробници били разкрити още през 1842 година.

Знаем, че Хетпет била високо почитана от египетските владетели’ – споделя Халед ал Анани, министър по въпросите на древните паметници на Египет.

Разкопките започнали през октомври 2017 година и продължили няколко месеца.

Това е първото археологическо откритие за 2018 година, но няма да бъде последното’ – допълва министърът.

египетска жрица Хетпет

Доктор Мустафа Уазири, ръководител на Върховния съвет на античното наследство на Египет и ръководител на археологическото проучване, споделя:

Гробницата има типичните за Петата династия архитектурен стил и декоративни елементи, а входът ѝ води към олтар с L-образна форма. От добре запазените в гробницата стенописи можем да видим Хетпет в различни ловни и риболовни сцени. По стените има и няколко рисунки на маймуни, които в Древен Египет били домашни любимци. Една от изобразените маймуни танцува, а друга бере плодове’.

гробница на ХетпетСнимки: www.egypttoday.com

Към момента, недалеч от пирамидите, текат строителни дейности по изграждането на Големия египетски музей. Той ще се разполага на площ от близо 500 декара, което ще го превърне най-големия археологически музей в света. Очаква се да бъде завършен през 2020 година, като в него ще бъдат изложени както извесни, така и непоказвани досега находки, свързани с историята на Древен Египет.