‘Гробище’ за кораби открито във водите на Черно море!

В края на 2018 година приключи близо 4-годишното подводно археологическо проучване на дъното на Черно море. Във водите му бяха намерени останки от 65 кораба, като възрастта им варира от такива от византийско време до 19-ти век. Или казано с няколко думи – откритието разказва около 2500 години мореплавателна история!

Описано като гробище за кораби, поради големия брой останки, находката не е невероятна само заради броя на корабите, а и поради факта, че някои от останките са в изключително добро състояние.

откритие в Черно мореСнимка: www.iflscience.com Автор: Rodrigo Pacheco-Ruiz

Проектът довел до откритието, осъществен от университета в Саутхемптън и Центъра за морска археология, е един от най-големите такива, като трябва да споменем, че първоначалната му цел не била издирване на потънали кораби. Изследователите искали да проведат геофизични измервания в Черно море с цел да определят как влияят климатичните промени на околната среда по българското крайбрежие.

Най-старият от откритите кораби е от 4-5-ти век преди Новата ера, намерени са кораби от времето на Римската империя, Византия, Османската империя, като всичко това покрива история от 2500 години. Учените определят откритието като уникално, тъй като разкрива много детайли за начина, по който са търгували, водели морски сражения и комуникирали древните народи. Досега тази информация се е събирала предимно от картини, изобразяващи тези времена.

Досега не сме виждали нещо подобно! Пред очите ни се разгръща непозната глава от историята!’ – споделя доцент доктор Крум Бъчваров, преподавател в университета в Кънектикът.

За да заснемат в детайли невероятното откритие, учените използвали дистанционно управляеми роботи, оборудвани с камери с висока разделителна способност, лазерни скенери и геофизична апаратура.

За щастие на археолозите на дълбочина от 150 метра водите на Черно море стават аноксични, което означава, че кислород почти липсва, като на негово място има предимно азот. Това прави развитието на микроби изключително трудно и запазва останките на корабите в добро състояние.

Триизмерно компютърно изображение на корабпотънали кораби Черно мореСнимка: www.iflscience.com Автор: Rodrigo Pacheco-Ruiz

Открихме средновековен търговски кораб, на който ясно можем да различим мачтите на носа и кърмата. Все едно гледате кораб от филм, с въжетата на палубата и украсите по дървените части!’ – твърди Ед Паркър, геолог, участващ в картографирането на дъното на Черно море.

На този етап точното местоположение все още се пази в тайна, с цел предпазване на находката. Не е забравен случай, в който водолази аматьори открили изключително стари човешки останки край бреговете на Централна Америка, след което пуснали снимки в социалните мрежи. Докато се върнат на мястото на откритието, останките били откраднати!