‘Гробище’ за кораби открито във водите на Черно море!

Във водите на Черно море е направено изумително откритие. Находката се състои от останки на около 60 кораба, като възрастта им варира от такива от Византийско време чак до 19-ти век. Казано с няколко думи – откритието разказва около 2500 години мореплавателна история.

Описано като гробище за кораби, поради големия брой останки, находката не е невероятна само заради броя на корабите, а и поради факта, че някои от останките са в изключително добро състояние.

Триизмерно компютърно изображение
потънали корабиСнимка: www.iflscience.com

Проектът довел до откритието, осъществен от университета в Саутхямтън и центъра за морска археология, е един от най-големите такива, като трябва да споменем, че първоначалната му цел не била издирване на потънали кораби. Изследователите искали да проведат геофизични измервания в Черно море с цел да определят как влияят климатичните промени на околната среда по българското крайбрежие.

Най-старият от откритите кораби е от 4-5-ти век преди Новата ера,  открити са кораби от времето на Римската империя, Византия, Османската империя, като всичко това покрива история от 2500 години. Учените определят откритието като уникално, тъй като разкрива много детайли за начина, по който са търгували, водели морски сражения и комуникирали древните народи. Досега тази информация се е събирала предимно от картини, изобразяващи тези времена.

Триизмерно компютърно изображение
древни корабиСнимка: www.iflscience.com

Досега не сме виждали нещо подобно! Пред очите ни се разгръща непозната глава от историята!’ – споделя професор Крум Бъчваров, преподавател в университета в Кънектикът.

За да заснемат в детайли невероятното откритие, учените използвали дистанционно управляеми роботи, оборудвани с камери с висока разделителна способност, лазерни скенери и геофизична апаратура.

откритие в черно мореСнимка: www.iflscience.com

За щастие на археолозите на дълбочина от 150 метра водите на Черно море стават аноксични, което означава, че кислород почти липсва, като на негово място има предимно азот. Това прави развитието на микроби изключително трудно и запазва останките на корабите в добро състояние.

Триизмерно компютърно изображениеархеологическо откритиеСнимка: www.iflscience.com

Открихме средновековен търговски кораб, на който ясно можем да различим мачтите на носа и кърмата. Все едно гледате кораб от филм, с въжетата на палубата и украсите по дървените части!’ – твърди Ед Паркър, геолог, участващ в картографирането на дъното на Черно море.

гробище за корабиСнимка: www.iflscience.com

Въпреки големия ентусиазъм от откритието, екипът все още пази в тайна точното местоположение, с цел да предпази находката. Не е забравен случай, в който водолази аматьори открили  изключително стари човешки останки край бреговете на Централна Америка, след което пуснали снимки в социалните мрежи. Докато се върнат на мястото на откритието, останките били откраднати.

откритие на древни корабиСнимка: www.iflscience.com

За щастие на всички вълнуващи се от невероятното откритие, учените са придружени от снимачен екип. Те обещават, че веднага след като проведат всички необходими изследвания, ще покажат на света това невероятно откритие.