Чичен Ица – един от най-значимите градове в империята на маите

Чичен Ица* се намира на полуостров Юкатан, Мексико на около 200 километра западно от крайбрежния град Канкун.

Чичен Ица* – от езика на маите се превежда като ‘Кладенецът на племето Ица’. Ица била етническа група, част от цивилизацията на маите.

Смята се, че градът бил основан през първата половина на 5-ти век от Новата ера, а от началото на 7-ми век селището се обособило като важен политически, търговски, икономически и културен център за маите. С площ от около 5.2 квадратни километра, върху него били разположени множество жилищни и търговски сгради, направени от камък. Селището дори разполагало с ‘предградия’ с по-малки къщички.

Чичен Ица отвисокоЧичен Ица

От 9-ти век от Новата ера Чичен Ица се превръща в регионална столица на империята на маите, като владетелите в града отговаряли за централните и северни части на полуостров Юкатан. Любопитен факт е, че всички сгради в града били свързани с мрежа от павирани пътища и тротоари, като тук следва да отбележим, че в същото време малко европейски градове можели да се похвалят с подобна инфраструктура!

Учените са на мнение, че в разцвета си населението на Чичен Ица наброявало около 50 000 души. Той бил дом на различни етнически групи от културата на маите. Основание за това допускане им дали множеството преплитащи се архитектурни стилове.

На около 100 километра северно от него се намирало селището Исла Серитос (днешен Рио Лагартос), което разполагало със собствено пристанище. Връзката на Чичен Ица с пристанищния град изиграла ключова роля при обособяването му като търговски център на полуострова.

Забележително е, че въпреки не толкова силно развитата технология, с която маите разполагали по това време, Чичен Ица бил изграден в район с неравен терен и за да се построят големи сгради там като Храмът на Кукулкан* теренът бил изравнен.

Храмът на Кукулкан* – по своята същност това е пирамида, една от най-популярните забележителности в Чичен Ица. Издигната е в чест на бог Кукулкан, като от езика на маите името му се превежда като ‘Пернатия змей’.

храмът Кукулканхрамът Кукулкан

Археолозите са на мнение, че маите боядисвали много от сградите в ярки цветове като червено, зелено и синьо, но за съжаление в наши дни те вече не личат.

Въпреки че упадъкът на цивилизацията на маите започва с пристигането на първите испански конкистадори в края на 15-ти век, учените допускат, че Чичен Ица губи позицията си на търговски и икономически център много преди това.

Храмът на воинитеХрамът на воините в Чичен Ица

В края на 10-ти век градът е завладян от толтеките, а век по-късно е провъзгласен за тяхна столица. Началото на 13-ти век бележи началото на упадъка на Чичен Ица. Според историците голяма част от дейността, която някога му носела просперитет, била изместена в град Маяпан – разположен на около 120 километра северозападно от Чичен Ица и същевременно много по-близо до брега (на около 40 километра). През 1526 година, когато испанците пристигат в града той тънел в развалини.

В средата на 19-ти век, повече от 300 години след като първите европейци достигнали града, Чичен Ица е обявен за архитектурен и културен обект.

обсерваторията ‘Ел Каракол’обсерваторията Ел Каракол цивилизация на маите

В района не само на Чичен Ица, но и в северните части на полуостров Юкатан реките са предимно подземни, като основните източници на вода за маите били кладенци, известни като сеноте*. Един такъв се наричал ‘Свещен сеноте’ (намира се в северните части на Чичен Ица) и освен да снабдява местните с вода, той служел и като място, на което се правели жертвоприношения в чест на бога на дъжда – Чаак. Интересно е, че в началото на 20-ти век кладенецът бива пресушен, а на дъното му били открити златни предмети и човешки кости.

сеноте* – широка и дълбока кръгла яма в земята, която е пълна с вода или казано с други думи – естествен кладенец.

Свещен сеноте’Свещен сеноте култура на маитеСнимки: en.wikipedia.org

Всяка година градът е посещаван от над 2 милиона туристи, привлечени от величествените храмове, статуи на божества, релефи и обсерватория, като успоредно с това продължава и работата на археолозите там. През 1988 година градът на маите влиза в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, а през 2007 година е обявен за едно от Новите 7 чудеса на света!