Шумерският град Урук – един от най-древните в света

Урук е един от първите градове в света и с ключово значение за развитието на древна Месопотамия. Намирал се е между коритата на реките Тигър и Ефрат, близо до днешния град Самава, Ирак.

По време на Урукския период (4000 – 3100 година преди Христа), градът става център на урбанизацията и държавното формирование. Легендарният цар Гилгамеш, управлявал през 27-ми век преди Христа, построява градските стени (покриващи площ от около 6 квадратни километра). В този период населението на града било около 80 000 души.

цар Гилгамешцар ГилгамешСнимка: mrpsmythopedia.wikispaces.com

Построени са много обществени сгради, а жителите на града се препитавали основно от търговия на зърно и хранителни продукти. Също така те били специализирани и в множество занаяти, от които с водещо значение било писането.

артефакти от УрукСнимка: www.thevintagenews.com

Урук бил разделен на две части – Еана и Ану. И до ден днешен не се знае защо районът Еана бил заграден със стени и отделен от Ану. Някои учени вярват, че причина за това са изпълняваните на територията на Еана ритуали.

Урук е известен не само като люлка на шумерската писменост, но и като първото място, в което започват да се строят сгради от камък, като една от най-забележителните сред тях е Ану Зигурат, намираща се в района Ану. През късния Урукски период, в чест на небесния бог Ану, върху руините на Ану Зигурат е построен Белият храм. Той бил толкова висок, че се издигал над отбранителните стени на града.

3D визуализация на Белия храмБелия храмСнимка: www.khanacademy.org

Белият храм отвътреБелия храм в УрукСнимка: www.khanacademy.org

В резултат от непрестанните битки между Вавилон и Елам, от 2000-ната година преди Христа жителите му започнали да го напускат. Урук бил напълно изоставен след завладяването на Персия от мюсюлманите.

Градът е забравен в продължение на хиляди години, докато археологът Уилям Лофтус от Британския музей не го открива по време на разкопки (от 1850 до 1854 година). През 1912 година археологически екип, ръководен от Джулиъс Джордан, открива храма на Инана*, за който се предполага, че е построен от цар Гилгамеш. Той е един от общо четирите в града и архитектурата на всеки един била много впечатляваща. Знае се, че са построени от тухли и богато украсени с красиви мозайки.

Инана* – покровителка на град Урук, шумерска богиня на плодородието, войната и любовта. В акадската митология е известна като богинята Ищар.

част от храма на Инанахрама на ИнанаСнимка: www.thevintagenews.com

Разкопките в Урук са силно затруднени поради факта, че през вековете сградите се строяли върху руините на предходните.

Безспорно един от най-интересните предмети, откривани в града е този, който наподобява цилиндричен печат. Според историците най-вероятно е използван с административна цел.

цилиндричен печатцилиндричен печатСнимка: www.thevintagenews.com

През 1939 година археолози откриват мраморна маска (датирана на около 5100 години), изобразяваща лика на жена. Изследователите са на мнение, че това е богинята Инана.

мраморна маска на богинята ИнанаСнимка: www.thevintagenews.com