Ринокорура – градът на хората без носове!

Преди около 3000 години близо до град Газа се намирал град като никой друг по света. Древните гърците му дали името Ринокорура, което означава ‘отрязани носове’ – име дадено поради необикновените хора, които живеели там. За легендарния град се говори в произведенията на гръцкия географ и философ Страбо (1-ви век преди Новата ера) и гръцкия историк Диодорус Сикулус (1-ви век преди Новата ера).

Изпратените хора там били престъпници, а Ринокорура бил техният затвор. Градът е издигнат от египетски император с цел там да бъдат изпращани крадците. След като заловели крадец, наказанието било да му се отреже носа и да бъде изпратен да живее в града на края на пустинята.

Художествена интерпретация на крепостните стени на Ринокорурадревния град Ринокорура

Тези мъже никога повече не можели да се върнат в обществото. Дори и някой от тях да успее да избяга от Ринокорура, то липсата на нос би го издала какъв е и откъде идва. Единственият им избор бил да се опитат да живеят зад градските стени. Дори и да не се откажели от престъпния си начин на живот, то те не можели да навредят на друг освен на другите престъпници. Животът там бил труден, водата била изключително оскъдна, но въпреки това хората в града оцелявали, предимно ловейки дребни птици и риба в морето.

Ринокорура бил град от време, в което престъпленията и наказанията били на принципа ‘око за око, зъб за зъб’. По онова време дори и това се считало за проявено милосърдие от страна на снизходителния владетел. Това е толкова странно място, че някои древни писатели го описват като мит, но Ринокорура съществувал в действителност.

Учените предполагат, че градът е издигнат около 1300 години преди Новата ера, но за съжаление малко от това, което било писано преди повече от 3000 години все още съществува. Повечето от информацията за древния град идва от хора, които са живели хиляди години по-късно.

Древните гръцки писатели споменават града, но местата, на които те живеели били напълно нормални. По тяхно време разказите за Ринокорура вече били като легенди. Например Страбо смятал, че градът е издигнат около 500 години преди Новата ера от етиопски владетел, който победил египетския фараон. Но археолозите са на друго мнение.

Първите доказателства за съществуването на града с хора без носове са открити през далечната 1880 година. Легендите за това място се оказали истина. Доказателството било ‘Великият указ на Хоремхеб’, последният фараон от 18-та династия на Древен Египет. Указът представлява каменни плочи с изписани върху тях закони на фараона, управлявал Египет от 1321 до 1293 година преди Новата ера. Според него престъпниците се изпращали в град на име Тхару, което всъщност може би е било египетското име на Ринокорура.

Статуя на фараон Хоремхебнаказания в Древен Египет

Според указа всеки, който открадне от приближен на фараона или от царския дворец, ще бъде наказан тежко, както в следния пасаж:

Това е грешно и фараонът ще го подтисне с помощта на крайни мерки! Носовете на прегрешилите ще бъдат отрязани и ще бъдат изпратени в Тхару!’

Тези ‘крайни мерки’ съвпадат с историите за Ринокорура. Археолозите предполагат, че вероятно фараон Хоремхеб е издигнал града, но изглежда, че той не бил единственият, който го използвал. Това наказание има традиции в продължение на няколко века. Почти 150 години по-късно, след като жената на Рамзес III  го убила в съня му, наказанието за съучастници ѝ било да им бъдат отрязани носовете и ушите. Не е ясно дали след това били изпратени в Ринокорура, но е ясно, че прегрешилите били толкова ужасени от предстоящото наказание, че някои от тях сами отнели живота си.

Основи на крепостните стени в Ринокорура, открити 2015 годинаградът на хората без носовеСнимки: www.ancient-origins.net

Въпреки че изгнанието в Ринокорура било като смъртна присъда, градът всъщност се развивал. Според археолозите това не приличало на място, на което били изпращани хора само, за да умрат. Всъщност градът бил устроен като крепост с едни от най-високите стени и наблюдателни кули в цял Египет. И до ден днешен има дебати относно това дали стените са изградени с цел да задържат престъпниците в града или са издигнати от самите престъпници с цел да предпазят града си. Има сведения, че Ринокорура бил посещаван от различни владетели, както и че никой никога не е успявал да го превземе.

Древният град Ринокорура или Тхару е необикновена смесица от легенди и исторически факти, които и до ден днешен привличат вниманието на учени от цял свят.