Древният град Гадамес – ‘перлата на пустинята’ в Либия

Град Гадамес (известен още като ‘перлата на пустинята’) е оазис в област Триполитания, Югозападна Либия. Той е един от най-древните градове в пустинята Сахара и в него живеят около 10 000 души, предимно бербери, в къщи от тухли, палмови листа и кал. Те са плътно разположени една до друга и погледнати отвисоко наподобяват пчелна пита. Повечето къщи са на три етажа и всеки един от тях има своето предназначение:

  • първият етаж (обикновено е под земята) се използва за съхранение на хранителни продукти.
  • на втория етаж живее семейството.
  • третият етаж, който е с отворена тераса, е предназначен за жените в дома. Място, където те могат да се движат свободно, далеч от погледите на мъжете. Терасите на съседните къщи са обединени помежду си, оформяйки отворен градски пейзаж.

Гадамес

Първите писмени сведения за Гадамес са от римско време, когато селището било известно с името Сидамо (крепостен град, датиращ от 1-ви век преди Христа). За съжаление няма запазени сгради от това време, но впечатляващата му архитектура е тази, която го отличава от всички пустинни градове от Мавритания до Египет.

оазис в Либия

Формата на историческия град наподобява кръг, а външните стени на къщите са подсилени. Тази своеобразна крепостна стена е ‘прекъсната’ от няколко врати и бастиони (ъглово укрепление, издаващо се от крепостната стена).

И докато последните етажи от къщите, образуващи ‘покрива на града’, са запазена територия на жените, то мъжете прекарват деня си в покритите аркади (проходи), свързващи сградите в Гадамес.

къща в Гадамес

До 19-ти век той има важна търговска роля в пустинята. През 70-те години на миналия век започва строителството на нови къщи, извън старата част на Гадамес. Въпреки че температурите през деня често достигат 50 градуса по Целзий, архитектурата на пустинния град предпазва местните от горещините. Това е и причината старата част да е предпочитано място за живеене през летните месеци. През 1986 година тя е включена в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.