Древният град Гадамес – ‘перлата на пустинята’ в Либия

Град Гадамес (известен още като ‘перлата на пустинята’) е оазис в област Триполитания, Югозападна Либия. Той е един от най-древните градове в пустинята Сахара и в него живеят около 10 000 души, предимно бербери, в къщи от тухли, палмови листа и кал. Те са плътно разположени една до друга и погледнати отвисоко наподобяват пчелна пита. Повечето къщи са на три етажа и всеки един от тях има своето предназначение:

Гадамес

град Гадамес

– първият етаж (обикновено е под земята) се използва за съхранение на хранителни продукти
– на втория етаж живее семейството
– третият етаж, който е с отворена тераса, е предназначен за жените в дома. Място, където те могат да се движат свободно, далеч от погледите на мъжете. Терасите на съседните къщи са обединени помежду си, оформяйки отворен градски пейзаж.

Гадамес в Ливан

пустинен град в Ливан

Първите писмени сведения за Гадамес датират още от римско време, когато селището било известно с името Сидамо (крепостен град датиращ от 1-ви век преди Христа). За съжаление няма запазени сгради от това време, но впечатляващата му архитектура е тази, която го отличава от всички пустинни градове от Мавритания до Египет.

Формата на историческия град наподобява кръг, а външните стени на къщите са подсилени. Тази своеобразна крепостна стена е ‘прекъсната’ от няколко врати и бастиони (ъглово укрепление, издаващо се от крепостната стена).

перла на пустинята

древен град в Сахара

И докато последните етажи от къщите, образуващи ‘покрива на града’, са запазена територия на жените, то мъжете прекарват деня си в покритите аркади (проходи), свързващи сградите в Гадамес.

древен град в Ливан

древен пустинен град

До 19-ти век, той има важна търговска роля в пустинята. През 70-те години на миналия век започва строителството на нови къщи, извън старата част на Гадамес. Въпреки че температурите през деня често достигат 50°С, архитектурата на пустинния град предпазва местните от горещините. Това е и причината старата част да е предпочитано място за живеене през летните месеци. През 1986 година тя е включена в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

древен пустинен град в Ливан

древен пустинен град в СахараСнимки: www.amusingplanet.com