Велико Зимбабве – градът на каменните руини в Африка

Велико Зимбабве е древен африкански град известен с каменните си руини. Намира се в югоизточните части на Зимбабве в непосредствена близост до езерото Мутирикви и на около 26 километра от град Масвинго. Останките са разположени на около 800 квадратни метра, което ги прави едни от най-големите каменни руини не само в Зимбабве, но и в Мозамбик.

Предполага се, че в древността града и околните на него долини се обитавали от етническата група шона (наброявала между 10 000 и 20 000 души). Те се препитавали основно чрез отглеждането на земеделски култури, добитък и търговия със злато по бреговете на Индийския океан. Велико Зимбабве бил сърцето на процъфтяващата тогава империя от 11-ти до 15-ти век. Любопитен факт е, че Зимбабве, в превод от езика шона, означава ‘каменни къщи’.

Велико ЗимбабвеСнимка: commons.wikimedia.org Автор: Fanny Schertzer (CC BY 3.0)

Местността с останките е разделена на три части – Хълмовия комплекс, Великото заграждение и Долината на руините. Първите две се характеризират с каменни руини и така наречените дага постройки (изградени от кал и тухли). Долината на руините, която се намира между Хълмовия комплекс и Великото заграждение включва останки от множество могили, за които също се смята, че са от типа дага.

Археолозите предполагат, че Хълмовият комплекс (известен още като Акропола) изпълнявал функцията на духовен и религиозен център в древния град. Комплексът е разположен на хълм висок 80 метра. Това е и най-старата част от Велико Зимбабве, а проучванията показват, че първите камъни тук били положени през 9-ти век. Строителите използвали естествени гранитни камъни и правоъгълни блокове, за да образуват стени с височина 11 метра и дебелина 6 метра. В тях са открити останки от дага къщи.

Южно от Хълмовия комплекс се намира Великото заграждение – най-голямата единична, древна структура на юг от пустинята Сахара. Външната ‎ѝ стена е с диаметър от 250 метра и височина от 11 метра. Построена е и вътрешна стена, която минава покрай външната и образува тесен проход с дължина от около 55 метра, водещ до конусообразна кула (висока 10 метра и с диаметър 5 метра в основата). Предназначението ‎ѝ не е известно на учените, но те предполагат, че може би е служела за съхранение на зърно.

древен африкански град

Велико Зимбабве бил изоставен около 15-ти век, като населението му се заселило на юг в Ками (град, от който днес също са останали руини). Според учените още през 16-ти век португалски изследователи попаднали на останките, но тяхното съществуване и произход е доказан едва през 19-ти век, когато започва и проучването им.

Европейските изследователи посетили местността в края на 19-ти век вярвали, че Велико Зимбабве е град от легендарната страна Офир*.

Офир* – според древните писания в тази страна имало несметни количества злато и скъпоценни камъни. Известна е още като Златната мина на цар Соломон.

каменни руини в АфрикаСнимка: commons.wikimedia.org Автор: Simonchihanga (CC BY-SA 4.0)

Поради открити доказателства за напредналата култура населявала тази част от Африка както и многобройните, и разнообразни каменни постройки, през годините местността се приписвала на различни древни цивилизации – финикийска, гръцка и египетска. Но през 1905 година английският археолог Дейвид Макивър установил, че руините са с африкански произход. Това било потвърдено и от друг английски археолог през 1929 година – Гертруд Томпсън.

В средата на 19-ти век сред тях били открити множество фигурки във формата на птица, която в последствие е изобразена и на знамето на Зимбабве. През 1986 година Велико Зимбабве е включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.