‘Градът на бога-маймуна’ – мистерия в джунглите на Хондурас!

Белият град (La Ciudad Blanca), намиращ се на територията на Хондурас, е едно от най-мистериозните места за археолози от цял свят. Древният град, потънал дълбоко в джунглите на Централна Америка, заема значителна част в митологията на местните народи. Според легендите той бил управляван от бога-маймуна, който отвличал най-красивите момичета, за да създаде потомство.

мистериозния град на бога маймунаСнимка: www.ancientarcheologies.com

Но не тази легенда привлича вниманието на археолози и историци от цялото земно кълбо, а друга, за град изпъстрен с храмове, пълни с всякакви скъпоценности останали от една изгубена цивилизация. Въпреки усилията на учените да открият останките на този митичен народ, Белият град продължава да бъде обгърнат от мистерии.

изгубена цивилизацияСнимка: www.ancientarcheologies.com

Испанският конкистадор Ернан Кортез описва в записките си истории за тайнствен град, изпълнен с богатства, дълбоко в джунглата, но така и никога не го открива. Чарлз Линдбер, американски авиатор през първата половина на 20-ти век, заявил, че е виждал Белия град, издигащ се над гъстата джунгла. През 1939 година, авантюристът Теодор Морд твърдял, че намерил ‘града на бога-маймуна’. След експедицията си в джунглата Мускета, той се завърнал с множество артефакти, което означава, че несъмнено се натъкнал на нещо. За съжаление Морд никога не разкрил местоположението на откритието си и починал преди да успее да се завърне там.

През 2015 година, екип от изследователи на ‘National Geografic’, изследващ непознатите територии на джунглата Мускета, попаднал на следи от непозната цивилизация. Един от учените, писателят Дъглас Престън споделя следното:

Открихме нещо като голям церемониален олтар, украсен с фигури на змии, лешояди и маймунски глави’.

мистериозен градСнимка: www.ancientarcheologies.com

Обектите били документирани, но археолозите не ги разкопали изцяло. Престън твърди, че намерили руините на град с площ около 1 квадратен километър, като разкопали едва няколко десетки метра. За да предпазят древните останки от иманяри, учените запазват местоположението на откритието в тайна.

града на бога маймунаСнимка: www.ancientarcheologies.com

Експертите достигнали до тези древни руини благодарение на карти изработени от специалисти от университета в Хюстън. Картографирането било извършено посредством прелитания със самолет над джунглата Мускета и лазерно сканиране на терена. Сложната апаратура може да картографира мястото дори през гъстата растителност, създавайки триизмерен модел на евентуални археологически особености или следи от човешка дейност.

Белия град в ХондурасСнимка: www.ancientarcheologies.com

‘За следващата експедиция ще се подготвим много по-добре, като ще носим нужното оборудване. Ако това там се окажат руините на Белия град, това би било най-значимото археологическо откритие след Мачу Пикчу в Перу’ – твърдят археолозите.

В началото на 2017 година Дъглас Престън публикува книгата ‘Изгубеният град на бога-маймуна’, в която описва експедицията на екипа си и трудностите, през които преминали. В нея той говори за безбройните им срещи с отровни змии, за преминаването им през земи, контролирани от наркокартели и за опасния паразит, разяждащ плътта, с който членове на групата се заразили.

древен изгубен градСнимка: www.theverge.com

Докато много археолози и историци са любопитни дали това е изгубеният град на бога-маймуна, местното население е на мнение, че мястото е свещено и трябва да остане недокоснато.