‘Градските села’ в Китай насред небостъргачи, магистрали и мостове

През последните четири десетилетия Китай преживя бърз градски растеж в резултат на миграцията от селските райони. От края на 70-те години до началото на 21-ви век повече от 300 милиона души са напуснали селските райони и са се заселили в градовете, увеличавайки темпа на урбанизация от 17.9 процента през 1978 година до 39.1 процента през 2002 година. Подобен растеж на показателя е отнел на Англия 120 години, на САЩ 80 години, а на Япония повече от 30 години.

селища

градски селища

През изминалите няколко десетилетия ръстът на китайското градско население е бил по-висок не само от този на Азия, но и на целия свят! През 1982 година около 210 милиона души са живеели в градските части или 21 процента от населението на страната. В края на 2015 година този процент нараства до 56.1 или 771 милиона души! До 2025 година се очаква около 70 процента от населението да живее в градовете.

градски селища в Китай

Бързата урбанизация е трансформирала съществено пространствения и социалния пейзаж на китайските градове. Едно от най-видните доказателства за това са така наречените ‘градски села ’.

китайски градски селища

Някога тези села били разположени по периферията на големите градове, но с растежа им в един момент ‘те неизбежно се срещнали’. Правителството принудително изкупило всички обработваеми земи и те били превърнати в градски. Но тъй като за управляващите било твърде скъпо да компенсират селяните за имотите им или да ги настанят да живеят на друго място, селата останали непокътнати. И днес могат да се видят малки селски райони заобиколени от небостъргачи, транспортни инфраструктури и редица други съвременни градски съоръжения.

села

Стотици такива ‘градски села’ съществуват в големи градове като Шънджън, Гуанджоу и дори в столицата Пекин. Най-голямото ‘градско село’ е Шипай в град Гуанджоу. То се намира в сърцето на града, а населението му наброява повече от 50 000 души на квадратен километър.

градски села

градски села в Китай

Селата не се регулират под никаква форма от градското управление, което означава, че не могат да се възползват от публичните услуги за разлика от градските си съседи. Това е така, защото въпреки съжителството си с града, те продължават да имат статута на села.

китайски градски села

пренаселени китайски селища

Лишени от основното им препитание (земеделските земи) селяните са построили къщи, които отдават под наем на новите, и в повечето случаи бедни, градски заселници. Къщите са изключително много, близко построени една до друга, а това което ги дели са тесни, влажни и тъмни улички. Голяма част от тези села са толкова претъпкани със сгради, че в някои е необходимо да не се спира уличното осветление дори през деня! Престъпността, алкохолизма, наркоманията и проституцията са само част от проблемите тук. Към днешна дата една от приоритетните задачи на китайското правителство е реконструкцията на тези селища.

пренаселени китайски села

китайски селаСнимки: www.amusingplanet.com

Най-често използваният подход за преустройство на градски селища е разрушаването на всички сгради в него и построяването на нови и по-високи на тяхно място. С част от новопостроените жилища се компенсират селяните за разрушените им домове, а останалите се продават. При преустройството трябва да се вземе предвид голямата картина, представяща градската трансформация на Китай. Важно е да се вземат по-справедливи и устойчиви решения за дизайн и политика, защото това ще подобри живота на живеещите там’ – споделя Юе Джанг, доцент по политехнически науки в Университета в Илинойс, Чикаго.