‘Градските села’ в Китай насред небостъргачи, магистрали и мостове

През последните четири десетилетия Китай преживя бърз градски растеж в резултат на миграцията от селските райони. От края на 70-те години до началото на 21-ви век повече от 300 милиона души са напуснали селските райони и са се заселили в градовете, увеличавайки темпа на урбанизация от 17.9 процента през 1978 година до 39.1 процента през 2002 година. Подобен растеж на показателя е отнел на Англия 120 години, на САЩ 80 години, а на Япония повече от 30 години.

градски селища в Китай

През изминалите няколко десетилетия ръстът на китайското градско население бил по-висок не само от този на Азия, но и на целия свят! През 1982 година около 210 милиона души са живеели в градските части или 21 процента от населението на страната. В края на 2015 година този процент нараства до 56.1 или 771 милиона души! До 2025 година се очаква около 70 процента от населението да живее в градовете.

Бързата урбанизация е трансформирала съществено пространствения и социалния пейзаж на китайските градове. Едно от най-видните доказателства за това са така наречените ‘градски села’.

Някога тези села били разположени по периферията на големите градове, но с растежа им в един момент ‘те неизбежно се срещнали’. Правителството принудително изкупило всички обработваеми земи и те били превърнати в градски. Но тъй като за управляващите било твърде скъпо да компенсират селяните за имотите им или да ги настанят да живеят на друго място, селата останали непокътнати. И днес могат да се видят малки селски райони заобиколени от небостъргачи, транспортни инфраструктури и редица други съвременни градски съоръжения.

Стотици такива ‘градски села’ съществуват в големи градове като Шънджън, Гуанджоу и дори в столицата Пекин. Най-голямото ‘градско село’ е Шипай в град Гуанджоу. То се намира в сърцето на града, а населението му наброява повече от 50 000 души на квадратен километър.

китайски градски села

Селата не се регулират под никаква форма от градското управление, което означава, че не могат да се възползват от публичните услуги за разлика от градските си съседи. Това е така, защото въпреки съжителството си с града, те продължават да имат статута на села.

пренаселени китайски селища

Лишени от основното им препитание (земеделските земи) селяните са построили къщи, които отдават под наем на новите, и в повечето случаи бедни, градски заселници. Къщите са изключително много, близко построени една до друга, а това което ги дели са тесни, влажни и тъмни улички. Голяма част от тези села са толкова претъпкани със сгради, че в някои е необходимо да не се спира уличното осветление дори през деня! Престъпността, алкохолизма, наркоманията и проституцията са само част от проблемите тук. Към днешна дата една от приоритетните задачи на китайското правителство е реконструкцията на тези селища.

китайски селаСнимки: www.amusingplanet.com

Най-често използваният подход за преустройство на градски селища е разрушаването на всички сгради в него и построяването на нови и по-високи на тяхно място. С част от новопостроените жилища се компенсират селяните за разрушените им домове, а останалите се продават. При преустройството трябва да се вземе предвид голямата картина, представяща градската трансформация на Китай. Важно е да се вземат по-справедливи и устойчиви решения за дизайн и политика, защото това ще подобри живота на живеещите там’ – споделя Юе Джанг, доцент по политехнически науки в Университета в Илинойс, Чикаго.