Огромни градове и издигнати пътища в джунглите на Гватемала

През 2017 година екип на National Geographic, съставен от археолози и експерти в областта на древните цивилизации, провел мащабно изследване на обширен район в Северна Гватемала. Под дърветата на джунглата са открити около 60 000 къщи, палати, пътища и други структури изградени от маите.

Използвайки революционна технология, носеща името LiDAR*, учените дигитално премахват растителността на ненаселен район, разкривайки руини на древна цивилизация, която е много по-сложна и развита, отколкото повечето специалисти по история на маите са предполагали.

LiDAR* – система за лазерно сканиране, която разкрива топографията под дърветата на джунглата.

Археологът Томас Гарисон, член от екипа на National Geographic, споделя следното:

Изображенията от системата LiDAR ясно ни показват, че целият този район е представлявал селищна система, чиито мащаб и гъстота на населението силно сме подценявали’.

В изследванията са картографирани около 2100 квадратни километра от джунглата в района Петен, Гватемала, което превръща проекта в най-големият, използвал подобна система. През 2015 година тази система е използвана в търсенето на ‘Белия град’ (градът на бога-маймуна) в Хондурас.

Резултатите от изследването на джунглата в Северна Гватемала показват, че Централна Америка била обитавана от напреднала цивилизация, чийто връх бил преди около 1200 години. В допълнение към хилядите непознати до този момент постройки, изображенията от системата LiDAR разкриват изградени каменни пътища, свързващи населените места с различни кариери. Сложната система от напоителни канали и тераси потвърждава тезата на учените, че маите имали изключително добре развито земеделие.

лазерно сканиране на джунглата

Марсело Кануто, археолог от Университета в Ню Орлеанс и изследовател от екипа на National Geographic, споделя:

Маите не се славили с използването на колелото или животинската сила, но били цивилизация, която буквално местила планините’.

Системата LiDAR промени археологията така, както Хъбъл промени астрономията. Ще са ни необходими години, за да успеем да разгледаме цялата информация предоставена ни от системата и да я разберем’ – Франсиско Естрада-Бели, археолог взел участие в проекта.

огромен град на маите в джунглата

Водейки се от разкритата до този момент информация учените смятат, че в района са живеели около 10 или 15 милиона души, което неколкократно надвишава предполаганите досега стойности. По ширината на пътищата археолозите съдят, че ‘трафикът’ бил изключително натоварен. Откритите каменни пътища са леко издигнати над земята, което позволявало да се пътува по тях дори и през дъждовните сезони. А от своя страна, водата паднала по време на силните валежи била направлявана посредством сложна система от канали и резервоари.

Сред откритията има и такива на отбранителни стени, укрепления, тераси и крепости. Томас Гарисон е на мнение, че бойни действия имало не само към залеза на цивилизацията на маите, но и през по-голямата част от съществуването ѝ.

градове на маитеСнимки: nationalgeographic.com

За съжаление, изображенията от системата разкриват множество разкопани от иманяри райони. В тази връзка директорът на проекта, Мариана Ернандез, споделя:

Много от тези открития са нови за нас, но не и за иманярите. След десетилетия бродене из джунглите нито един археолог не се е натъквал на тези руини. Никога досега не сме имали възможността да съставим цялата картина. Тази система ни позволява да дръпнем завесата и да видим цивилизацията на маите така, както са я изградили те’.