‘Градината на чудовищата’ в Бомарцо, Италия!

Преди много години млад благородник на име Пиер Франческо Орсини наредил изграждането на градина с необичайни скулптури. Орсини носел титлата дук на италианската провинция Бомарцо, а също бил и съпруг на Джулия Фарнезе. Именно в чест на починалата си съпруга Орсини наредил изграждането на градината през 1560 година, но не за да бъде атракция за хората, а по-скоро да ги шокира. Първоначално тя носела името ‘Sacro Bosco’.

забележителност Бормарцо ИталияСнимка: pixabay.com Автор: alefolsom

Градината се намира на около 100 километра северно от Рим. След смъртта на Орсини през 1584 година тя била забравена и цялата обрасла с най-разнообразна растителност. С времето мястото започнало да поражда истории за чудовища и проклятие. Така градината всявала страх в местните хора, които много години не смеели да я доближат. В последствие мястото получило и името ‘Градината на чудовищата’.

необикновена градина в ИталияСнимка: pixabay.com Автор: alefolsom

През 1946 година тя вдъхновява Салвадор Дали да сътвори шедьовъра ‘Изкушението на Свети Антоний’. Малко след това Джовани Бетини закупува мястото и го възстановява като атракция.

‘Градината на чудовищата’ е изпълнена с каменни скулптури с гротескни изображения на хора и животни. Огромен слон носи стъпкани войници, гигант разчленява враговете си, дракон се бие с два лъва, както и огромно лице с отворена уста, което сякаш иска да погълне посетителите.

градина на чудовищата в Италия

Градината е разположена на малък хълм, а статуите са изработени от блокове вулканична скала. Поради тази причина сякаш на пръв поглед всичко е разпръснато хаотично, без никакъв ред. Всъщност всяка една скулптура заема точно определено място според плана на Орсини. Върху повечето монументи има издълбани надписи, които разкриват каква е идеята на съответната скулптура.

градина на чудовищата

Една от най-впечатляващите скулптури в парка е огромният боен слон, носещ  нещо като бойна кула на гърба си, както и очевидно сразен римски войник с хобота си. Някои са на мнение, че тази скулптура е метафора на инвазията на Италия от Ханибал през 218 година преди Новата ера. Други смятат, че монументът е представяне на историята на Елеазар в ‘Книгата на Макавеите’ (библейска книга от Стария завет), в която Елеазар убива слона на краля, но сам загива, когато тялото на слона се стоварва върху него.