Легенди за градината на Хесперидите и златните ябълки

Древногръцките митове и легенди разказват, че далеч на запад, на брега на река Океанус, някога имало вълшебна градина. За нея се грижели Хесперидите – три нимфи пазителки, дъщери на титана Атлас и нимфата Хеспера. Те пазели златните ябълки в градината, които давали вечна младост на всеки, който ги вкуси. А самите ябълкови дръвчета били подарък от богинята Гая за сватбата на Зевс и Хера. Златните плодове били пазени и от стоглавия дракон Ладон, който никога не заспивал.

градината на ХесперидитеСнимка: commons.wikimedia.org Автор: Ricciardo Meacci (обществено достояние)

Според древногръцката митология една от тези златни ябълки разпалва Троянската война. Историята за нея започва с това как троянският принц Парис дал златна ябълка на Афродита, а в замяна тя му обещала любовта на хубавата Елена (най-красивата жена в света), съпруга на спартанския цар Менелай. След като Парис я отвлича, спартанският цар повежда гърците на война срещу Троя.

Херкулес в градината на Хесперидите, мозайка от 3-ти век от Новата ераХеркулес в градината на Хесперидите

В друга легенда се споменава, че в близост до градината на Хесперидите се намирал титанът Атлас, който крепял небето на Запад, като наказание от Зевс заради участието му в бунта на титаните срещу боговете.

Според римския автор Плиний, градината на Хесперидите се намирала в Ликсус (означава ‘вечен’), финикийски град, чийто останки днес могат да бъдат видени в Мароко. Те са сред малкото и сравнително добре запазени руини от времето на Картаген (преди около 1100 години преди Христа). Тогава Ликсус бил основен доставчик на гарум – комбинация от ферментирала риба, вино, мед, оцет, билки и масло. Полученият сос се съхранявал в специални съдове и се използвал като заместител на солта.

Днес няма нито Хеспериди в градината, нито златни ябълки, гарантиращи вечна младостта, а според преданията драконът се спотайва някъде в реката. Въпреки това останките на малкия амфитеатър ‘гледащ’ към реката, баните с мозайките, акрополът и базиликата само ни загатват за величието и красотата на древния град, в който някога имало вълшебна градина!