Голямата панда – националното съкровище на Китай

Голямата панда, известна още като бамбукова мечка или панда, е сравнително дребен бозайник от семейство Мечкови. Въпреки че се причислява към мечките, тя съществено се отличава от тях. Преди години дори се е обсъждала възможността за обособяването на семейство Пандови, но идеята не се осъществила.

панда

Говорейки за голяма панда, логично е да си помислим, че има и малка панда*! Да, тя съществува, но за разлика от голямата, малката панда не се включва към семейство Мечкови, а към семейство Енотови. Въпреки името си малката панда по-скоро наподобява енот, отколкото панда. В тази връзка интересно е да споменем, че преди години и голямата панда е била част от това семейство, но в последствие бива ‘преместена’ при мечките.

Малка панда* – нарича се още червена панда

Малка панда

Но да се върнем на голямата панда. Мъжкият екземпляр достига тегло от около 150 килограма, а женската приблизително 100 килограма. На височина достигат до не повече от 90 сантиметра при рамото. Тялото ѝ е покрито с гъста козина в бяло и черно. Окраската ѝ е уникална, което я прави лесно разпознаваема в дивата природа.

мечка панда

Основната храна в менюто ѝ е бамбукът, под формата на корени и стъбла. Любопитен факт за пандата е, че храносмилателната ѝ система е като тази на хищниците, което от своя страна не и дава възможност да усвоява напълно изядения бамбук, а едва около 20 процента от хранителните вещества, намиращи се в него. За да компенсира това, пандата трябва да изяжда по над 15 килограма бамбук на ден, за да се нахрани – представен в часове този процес ѝ отнема между 10 и 12 часа всеки ден. Невъзможността да натрупа достатъчно хранителни запаси е и основната причина пандата да не спи зимен сън. Всъщност това е единственият представител на семейство Мечкови, който не изпада в хибернация.

панда се храни с бамбук

За разлика от тези, които живеят сред природата, пандите отглеждани от човека се хранят не само с бамбук, но и със зеленчуци, мляко и зърнени храни, което намалява необходимостта животното да прекарва близо половин денонощие в хранене.

панди

Живеят самостоятелно, като това не се отнася единствено за периода, в който се размножават. Бременността трае около 5 месеца, като се раждат не повече от 2 малки. Новородените тежат едва по около 100 грама, освен това те са слепи и покрити с мъх. Проглеждат на около 45-тия ден, а храненето с бамбук започва на около 5-тия месец. Половата зрялост при пандите настъпва на около 6-7-годишна възраст.

новородени пандиновородени пандиСнимка: www.pandasinternational.org

В миналото пандата се е срещала на територията на Бирма, но днес в естествена среда тя може да бъде видяна единствено в Китай и по-точно в планинските бамбукови гори на провинциите Съчуан, Гансу и Шанси. Ограничението в разпространението ѝ е резултат от бракониерството и унищожаването на стотици декари бамбукови гори всяка година.

панда на дърво

Днес пандата е обявена за застрашен от изчезване вид. Доколкото е известно, в естествена среда са останали между 1000 и 1500 панди. С цел те да бъдат опазени, властите в Китай са превърнали бамбуковите гори, в които живеят в природни резервати. По света има не повече от 100 панди, отглеждани в зоопаркове. Установено е, че сред природата пандата живее около 15 години, докато в изкуствена среда тя може да доживее до около 26-годишна възраст.

панда спи на дърво

Пандата е обявена за национално съкровище на Китай, а 30-ти ноември е обявен за официален празник на това пухкаво създание!