Голямата каменна река, в която водата не може да се види

Голямата каменна река се състои от огромни камъни, които сякаш се стичат по южните склонове на планината Урал в Челябинска област, Русия. Реката е дълга около 6 километра, като средната ѝ ширина е около 200 метра, а на места достига 700 метра.

Предполага се, че се образувала по времето на последния ледников период, преди около 10 000 години. По това време ледниците покривали планинските върхове, достигащи 4800 метра височина. Под тежестта на ледовете, върхът на планината бил ‘разпръснат’ в хиляди огромни камъни.

каменна река в Русия

С разтопяването на леда камъните започнали бавно да се свличат надолу по склона, образувайки реката, която познаваме днес. Макар, че необикновеното природно образувание е известно като река, вода в нея не може да се види. Наречено е така, защото силно наподобява такава. Всъщност от хиляди години камъните по склона са напълно неподвижни.

Реката се състои от огромни кварцови блокове*, като наличието на слюда и железни съединения им придават блясък. Най-тежките камъни са с тегло от близо 10 тона, а дълбочината на реката достига 6 метра.

кварцов блок* – основен скалообразуващ минерал, който е изключително твърд.

Интересното е, че с приближаването на Голямата каменна река ясно може да се чуе шум от течаща вода. Той се дължи на малките потоци вода, течащи дълбоко под камъните.

каменна река забележителности

Но Голямата каменна река в Русия не е единствената на Земята. Още няколко подобни на нея могат да бъдат видени и в други части на планината Урал.

популярна туристическа дестинацияСнимки: www.amusingplanet.com

Любопитен факт е, че няколко такива каменни реки има и в нашата планина Витоша. Каменната река, в местността ‘Златните мостове’, в горната част на Владайска река е най-дългата от всички, около 2 километра.

Каменна река има и в долината на река Витошка Бистрица (известна още и като Гъбешница, Стара река и Бистришка река) и е широка около 300 метра.