Голямата каменна река, в която водата не може да се види

Голямата каменна река се състой от огромни камъни, които сякаш се ‘стичат’ по южните склонове на планината Урал в Челябинска област, Русия. Реката е дълга около 6 километра, като средната ѝ ширина е около 200 метра, а на места достига 700 метра.

каменна река

Предполага се, че се е образувала по времето на последния ледников период, преди около 10 000 години. По това време ледниците са покривали планинските върхове, достигащи 4800 метра височина. Под тежестта на ледовете, върхът на планината бил ‘разпръснат’ в хиляди огромни камъни.

каменна река в Русия

С разтопяването на леда камъните започнали бавно да се свличат надолу по склона, образувайки реката, която познаваме днес. Макар, че необикновеното природното образувание е известно като ‘река’, вода в нея не може да се види. Наречено е така, защото силно наподобява такава. Всъщност от хиляди години камъните по склона са напълно неподвижни.

каменна река в Урал

Реката се състой от огромни кварцови блокове*, а наличието на слюда и железни съединения им придават блясък. Всеки от камъните тежи между 9 и 10 тона, а дълбочината на реката достига до около 6 метра.

кварцови блокове* – основен скалообразуващ минерал, който е изключително твърд.

Интересното е, че с приближаването на Голямата каменна река ясно може да се чуе шум от течаща вода. Той се дължи на малките потоци вода, течащи дълбоко под камъните.

Голямата каменна река

Но Голямата каменна река в Русия не е единствената на Земята. Още няколко подобни на нея могат да бъдат видени и в други части на планината Урал.

Голямата каменна река в РусияСнимки: www.amusingplanet.com

Любопитен факт е, че няколко такива каменни реки има и в планината Витоша, България. Каменната река, в местността ‘Златните мостове’, в горната част на Владайска река е най-дългата от всички, около 2 километра.

Каменна река има и в долината на река Витошка Бистрица (известна още и като Гъбешница, Стара река и Бистришка река) и е широка около 300 метра.