Голямата джамия и кулата Малвия в град Самара, Ирак

Уникалната постройка се намира в град Самара, Ирак, на около 120 километра северно от столицата Багдад, близо до бреговете на река Тигър. Издигната е през 9-ти век по заръка на абасидския халиф Ал Мутауакил, управлявал град Самара между 847 и 861 година. За него се смята, че напуснал Багдад, за да избегне конфликт с местните хора и се преместил в Самара, където прекарал 56 години. В този период, по негово нареждане, са построени множество сгради, включително и една от най-големите джамии в света – Голямата джамия в Самара.

Голямата джамия в ИракСнимка: commons.wikimedia.org Автор: Taisir Mahdi (CC BY-SA 4.0)

Целият комплекс на джамията е разположен на площ от 170 декара, а самата сграда била издигната върху впечатляващите 38 декара. Това е най-голямата джамия в света през следващите 400 години, когато е почти изцяло разрушена от армията на монголския владетел Хулагу Хан през 1278 година. Това, което остава от нея са външните стени и 52-метровото минаре, наречено кулата Малвия.

джамия в ИракСнимка: commons.wikimedia.org Автор: Ekhlas Sami (CC BY-SA 4.0)

Джамията има правоъгълна форма, като стените обграждащи я са високи около 10 метра и широки 2.5 метра. В стените има изградени 16 врати. В различни исторически източници джамията е подробно описана с 17 вътрешни коридора с красива архитектура и облицовани със синя мозайка.

На около 30 метра от центъра на джамията се извисява кулата Малвия с височина от 52 метра. Диаметърът при основата ѝ е 33 метра, а формата ѝ е като на конус. На върха на кулата има кръгло помещение с 8, заострени в горния край, ниши. Около цялата кула има спираловидна стълба, по която хората могат да се изкачат чак до върха. Местните легенди гласят, че Ал Мутауакил редовно се изкачвал до върха с магарето си, за да се любува на гледката.

За съжаление през 2005 година минарето е частично разрушено, когато регионът е бомбардиран по време на провелите се там сражения.