Открити са най-старите и големи египетски йероглифи в света!

Първоначалните проучвания на археолозите разкриват, че откритите йероглифи датират от около 5200години, което ги прави най-старите и големи по размер надписи откривани някога.

‘Това откритие разкрива едни от най-ранните етапи от развитието на йероглифната писменост и е доказателство за това как древните египтяни са измислили уникалната си писмена система. Това откритие не е ново в смисъл, че това не е първият път когато някой е намирал толкова древни египетски йероглифи. По скоро това е първият път, в който са намирани в такъв голям мащаб. Тези йероглифи са с височина около 50см всеки и са разположени на скала с височина около 70см. Предишните знаци, които са били намерени са с височина 1-2см.’ – Джон Коулман Дарнел, професор в Университета Йейл.

египетски йероглифиСнимкa: www.ancient-code.com

Изследователите са открили и образа на стадо слонове, предполага се, че рисунката е от 4000-3500 година пр.н.е. Това, което прави силно впечатление на учените е, че в един от слоновете е изобразен друг по-малък слон, което било и начина на древният човек да пресъздаде бременната женска.

Археолозите са идентифицирали и четири знака (написани от дясно наляво – доминиращата посока на писане в по-късните египетски текстове), за които се предполага, че са от 3250 година пр.н.е.:
– главата на бик на къса пръчка
– два щъркела изобразени гръб в гръб и плешив ибис (вид птица) между тях

древни египетски йероглифиСнимкa: www.ancient-code.com

Тези символи са често срещани в тази им формация в по-късни текстове описващи слънчевия цикъл и осветеността и според проф. Дарнел: ‘Тези изображения може би изразяват концепцията за царската власт над подредения космос.’ Професорът обяснява, че направените открития отхвърлят тезата, че писането се е развивало бавно и основно за бюрократични цели. В заключение професорът добавя: ‘Новата технология (има се в предвид 3D визуализацията) прави възможно да си представим обектите с такава точност и детайлност за каквато не сме и предполагали, че е възможно.’