Открити са едни от най-старите и големи египетски йероглифи в света!

Първоначалните изследвания на археолози разкриват, че откритите йероглифи датират от около 5200 години, което ги прави едни от най-старите познати на човека.

Намереното разкрива едни от най-ранните етапи от развитието на йероглифната писменост и е доказателство за това как древните египтяни са измислили уникалната си писмена система. Откритието не е ново от гледна точка на възрастта – това не е първият път, в който се намират толкова древни египетски йероглифи. По-скоро това е първият път, в който те са в такъв голям размер. Йероглифите са с височина от около 50 сантиметра, докато повечето предишни обикновено са с размери между 1 и 2 сантиметра’ – Джон Коулман Дарнел, професор в Университета Йейл.

скалата, на която са намерени йероглифитеегипетски йероглифиСнимкa: www.ancient-code.com

Изследователите са открили и изображение на стадо слонове, за което се предполага, че е рисунка от периода 4000-3500 година преди Новата ера. Това, което прави силно впечатление на учените е, че в един от слоновете е изобразен друг по-малък слон, което вероятно било и начинът на древния човек да пресъздаде бременната женска.

Археолозите са идентифицирали и четири знака (написани от дясно наляво – доминиращата посока на писане в по-късните египетски текстове), за които се смята, че са от 3250 година преди Новата ера:

  • главата на бик на къса пръчка
  • два щъркела изобразени гръб в гръб и плешив ибис (вид птица) между тях

древни египетски йероглифиСнимкa: www.ancient-code.com

Тези символи са често срещани в тази им последователност в по-късни текстове, описващи слънчевия цикъл и осветеност. Според професор Дарнел:

Изображенията може би представят разбирането на древните хора за царската власт над подредения космос’.

Професорът обяснява, че направените открития отхвърлят тезата, че писането се развивало бавно и основно за административни цели:

Новата технология (има се предвид 3D визуализацията) прави възможно да си представим обектите с такава точност и детайлност за каквато не сме и предполагали, че е възможно’ – завършва професор Дарнел.