Преди 5000 години ‘гигант’ управлявал Древен Египет!

Древният египетски фараон Са-Накх, от третата династия, бил първият египетски ‘гигант’.

Са-Накх управлявал земите около коритото на река Нил приблизително 1000 години преди Рамзес II да се възкачи на трона. Рамзес, който е считан за изключително висок (175 сантиметра), в сравнение със средния ръст на хората от онова време, бил като ‘джудже’ спрямо Са-Накх!

Са-Накх остава загадка за историци и археолози, тъй като информацията за неговото царуване, кога е роден и кога е умрял, какъв тип владетел бил, е противоречива. Това, което се знае за управлението му е информация събрана от малкото реликви оцелели от преди 5000 години.

Ако обърнем внимание на ръкописите на древния египетски историк Мането, Са-Накх управлявал Египет 18 години, но много археолози се съмняват в точността на тези записки. Царуването му се потвърждава от издълбано изображение върху голяма равна повърхност, подобна на стена, датирана от същото време, открита в Беит Калаф.

египетски ръкописи

През последните години, благодарение на множество археологически открития в Абидос, ролята на Са-Накх като основател на египетската трета династия, както е записано според Мането, е подложена на съмнение, създавайки допълнително объркване и съмнения около царуването на древния фараон.

И така, какво е известно за Са-Накх?

Знаем, че бил истински гигант за времето си. Вярва се, че през 1901 година, в малко село до Беит Калаф, археолози намерили останки, за които се смята, че принадлежат на Са-Накх. Скелетът бил на мъж с височина от почти 2 метра. Това би направило Са-Накх истински гигант!

Според по-ранни проучвания, средната височина на хората в Древен Египет била около 170 сантиметра.

В книгата си, ‘Костите на Хен Некх, египетски владетел от третата династия’, Чарлз Майерс описва черепа на Са-Накх като изключително голям и обемист. Въпреки че черепът му е значително по-голям, останалите кости от тялото имали сходна форма и пропорции като на хората, обитавали Древен Египет.

череп на фараон

Всъщност височината на Са-Накх била толкова забележителна, че е щял да се извисява над Рамзес II (175 сантиметра) – най-високият описан мъж в египетската история, управлявал Египет почти 1000 години по-късно.

В популярни научни списания дори се твърди, че Са-Накх страдал от гигантизъм. Експерти от университета в Цюрих, изследвали щателно останките, твърдят, че това е най-старият описан случай на гигантизъм!