Гигантски каменни структури в Израел. Кой ги е построил?

Древните каменни монументи Гилгал Рефаим (Колелото на гигантите), Джетроу Каирн (Полумесецът на Моисей) и каменната структура на дъното на езерото на Галилей са останали незабелязани с векове. Днес, когато са открити от археолозите, все още няма отговори кой ги е построил и с каква цел.

Теориите за предназначението на монументите са изключително разнообразни. От древни календари до церемониални и погребални паметници. Възрастта на структурите също е под въпрос, като повечето учени са обединени около мнението, че са издигнати в периода между 12 000 и 3000 години преди Новата ера. Това от една страна е изключително голям и не толкова конкретен период, но от друга страна ги поставя редом до египетските пирамиди и Стоунхендж.

 • Каменният полумесец на Моисей (Джетроу Каирн – в еврейската библия Джетроу е Моисей) – през 2014 година в Израел археолози забелязали гигантска каменна структура във формата на полумесец с дължина от 150 метра и височина от около 7 метра. Обектът е толкова голям, че може да се види на сателитни снимки.

  Намерените в околността съдове от бронзовата епоха подсказват на археолозите, че структурата е изградена около 3000 години преди Новата ера. Някои от учените са на мнение, че възрастта на монумента е далеч по-голяма. За формата на обекта се предполага, че не е случайна, а символизира древното месопотамско божество Син. Богът Луна Син (още наричан Наама) бил пазителят на халдейците в древния град Ур.

 • Каменната структура на дъното на езерото на Галилей – не далеч от каменния полумесец на Моисей е открита друга древна мегаструктура, но този път на дъното на езерото на Галилей (на границата между Израел и Йордания). Загадъчният монумент е с диаметър от около 70 метра и се издига на приблизително 9 метра от дъното на езерото. Паметникът е изграден от базалтови камъни, подредени във формата на конус. Приблизителното тегло на обекта е около 60 000 тона.

  древни монументиСнимка: www.ancient-origins.net

  Археолозите са на мнение, че е построен на сушата и на по-късен етап се озовал на дъното на езерото с покачването на водата. Поради факта, че се намира под вода, определянето на възрастта на каменната структура е изключително трудно. Учените са на мнение, че въпросният обект не е естествено образувание, тъй като в близост е намерена кариера, от която се предполага, че са взети камъните, необходими за построяването му. За момента остава загадка кой е издигнал базалтовата структура и с каква цел.

 • Гилгал Рефаим (Колелото на гигантите или Колелото на душите) – древният монумент, познат като Колелото на гигантите, представлявал изключително предизвикателство за строителите си. Оригиналното име на обекта Гилгал Рефаим означава ‘Колелото на гигантите’, като се визират нефилимите (древна раса гиганти, спомената в Библията).

  мегаструктуриСнимка: www.ancient-origins.net

  Огромният паметник е изграден от повече от 40 000 отделни базалтови камъка, като теглото му е приблизително 40 000 тона. В средата на комплекса има погребална камера с широчина 4.5 метра. Цялата структура се състои от 5 кръга, като най-големият е с диаметър от 152 метра. Погледнат от земята, този древен монумент прилича на каменен лабиринт, но погледнат от небето се виждат петте концентрични кръга. Някои от тях са свързани, образувайки пълен кръг, други не са.

  каменни мегаструктуриСнимка: commons.wikimedia.org Автор: אסף.צ (CC BY-SA 3.0)

  Археолозите предполагат, че монументът е свързан с астрономическите познания на древните хора. През лятното и зимното слънцестоене, по изгрев, Слънцето се изравнява с отворите в каменните кръгове. Има теории, че целта на структурата е да прогнозира слънчеви и лунни затъмнения.

Предназначението на тези структури остава загадка за археолозите, а също кой и кога ги е издигнал. Учените са обединени около идеята, че всички тези паметници били от голямо значение за древните хора, които са притежавали изключителни познания, но вече изгубени за нас през вековете!