Георги Иванов – първият българин летял в космоса

Георги Какалов, по-известен като Георги Иванов, е роден на 2-ри юли 1940 година в град Ловеч. През 1958 година завършва образованието си в Средно смесено училище ‘Тодор Кирков’ и още същата година постъпва в Българската армия. През 1964 година вече е дипломиран инженер-летец от Военното училище в град Долна митрополия, област Плевен. 4 години по-късно Георги Иванов е член на Българска комунистическа партия.

Женил се е два пъти и има 2 деца (дъщеря и син), 2-ма внуци и 1 правнук. По настояване от руска страна фамилията му е променена от Какалов на Иванов. Това било необходимо поради негативния смисъл, който има тя в превод от руски език.

Георги Иванов български космонавтСнимка: commons.wikimedia.org Автор: Svilen1970 (CC BY-SA 4.0)

Полетът

На 10-ти април 1979 година Георги Иванов и командирът на полета Николай Рукавишников излитат в орбита с космическия кораб ‘Союз-33’. Те прекарват в космоса близо 2 дни.

Целта на мисията била корабът да се скачи с орбиталната станция ‘Салют-6’, но за съжаление това така и не се случва. След извършено в последствие техническо разследване е установено, че космическият кораб се приближавал с по-висока от нужната скорост, в резултат на което системата му за управление е коригирала скоростта. Това от своя страна довело до сериозна повреда в една от страните на горивната камера на основния двигател. Техническата неизправност на кораба наложила връщане на Земята, а приземяването е осъществено от Георги Иванов, тъй като командирът на полета припаднал. След 31 обиколки около Земята корабът е успешно приземен на приблизително 320 километра югоизточно от град Жезказган, Централен Казахстан.

Днес спускаемият апарат на легендарния космически кораб, пилотиран от първият български космонавт, се намира в Музея на авиацията в авиобаза ‘Крумово’ близо до град Пловдив.

През 1981 година Иванов публикува книгата ‘Полети’, а 6 години по-късно и ‘Време за полети’.

костюмът на Георги Ивановкосмическият костюм на Георги ИвановСнимка: commons.wikimedia.org Автор: Scroch (CC BY-SA 4.0)

След 1989 година космонавтът влиза в частния бизнес, основавайки авиокомпания с 6 самолета. Също така взима участие в изграждането на хотели и голф игрища в Сливен и Ихтиман.

В периода 1990 – 1991 година е народен представител в седмото Велико народно събрание. През 2004 година получава едно от най-големите военни звания – генерал-лейтенант, като по-високо е само званието генерал.