Галилео Галилей: Езикът на Бог е математиката!

Галилео Галилей е роден на 15-ти февруари 1564 година в град Пиза, регион Тоскана, Италия. Известен е още и като ‘бащата на съвременната наука’. До 10-годишна възраст е обучаван от семейството си, а по-късно продължава образованието си в манастир Санта Мария в град Флоренция. През 1581 година записва да учи философия и медицина в Пизанския универитет, но в последствие се насочва към математиката. В периода 1589-1610 година преподава астрономия, механика и геометрия в Падуанския университет в италианския град Падуа.

Галилео Галилей никога не се е женил, но има три деца, две дъщери и един син, от Марина Гамба.

портрет на Галилей от 1636 годинаГалилео Галилей велик учен

През 1610 година Галилей е назначен в двора на херцога на Тоскана – Козимо Медичи, който е и негов бивш студент. Тъй като астрономът подкрепял теориите на Николай Коперник за движението на Земята, през 1614 година възгледите на Галилео Галилей в тази посока биват остро осъдени от проповедника Томазо Качини, който ги обявил за опасни и дори близки до ерес*. Това е и причината през 1616 година кардинал Роберто Белармино (по указание на Светата инквизиция) да забрани на Галилей да защитава или преподава Коперниковата астрономия, тъй като според тогавашните разбирания тя противоречала на Светото писание.

ерес* – религиозни учения, отклоняващи се от официалната догма, според разбиранията на християнската църква. В случай на доказана вина и отказ тя да се отрече следвала смъртна присъда. Учреждението, което разследвало случаите на ерес и изпълнявало смъртните присъди се нарича Светата инквизиция. Съществува от края на 12-ти до 19-ти век и е под прякото ръководство на Католическата църква.

Написаните от Галилео Галилей книги и последвалата присъда след една от тях:

  • Анализаторът’ – публикувана през октомври 1623 година и одобрена от Католическата църква.
  • Диалог за двете главни световни системи’ – публикувана през 1632 година, отново с разрешението на Католическата църква, но в края на същата година той е принуден от Светата инквизиция да се отрече от книгата си, като същевременно е обвинен в ерес. Осъден е да лежи в затвор, но с помощта на приятели на високи постове, присъдата му е заменена с домашен арест. Първоначално живее в двореца на архиепископа на Сиена, Асканио Пиколомини, но по-късно се премества във вилата си край Флоренция.
  • Две нови науки’ – публикувана през през 1638 година.

Винченцо Галилей*, баща на Галилео Галилей, осъществява няколко експеримента, в резултат на които установява, че между опъна и честотата на звука в напрегната струна съществува връзка – смята се, че това е и първото нелинейно отношение във физиката! Тъй като Галилео става свидетел на въпросните експерименти, по-късно той ги описва и обобщава, заявявайки, че ‘езикът на Бог е математиката’, както и че ‘природните закони са математически’.

Винченцо Галилей* – по професия композитор и музикант.

Изследванията на Галилей, свързани с движението на телата в комбинация с работата на Рене Декарт и Йоханес Кеплер, поставят основите на класическата механика, която по-късно е развита и от Исак Нютон.

Галилео ГалилейСнимки: en.wikipedia.org

Освен изследванията си в областта на физиката и математиката, ученият има принос и към развитието на астрономията и техниката, както и за разграничаването на науката от религията и философията. Работата му се приема като ‘скъсване’ с доминиращите още от времето на Аристотел традиционни схващания в областта на науката. Нещо повече, конфликтът му с църквата се определя като един от най-явните примери в историята за сблъсъка между религиозния авторитет и свободата на мисълта в Западния свят.

На 8-ми януари 1642 година Галилео Галилей умира във вилата си. Погребан е в базиликата ‘Санта-Кроче’, Флоренция. През 1741 година Римокатолическата църква официално го реабилитира.