Галапагоски острови – кътче от рая насред Тихия океан

Галапагоските острови са особено популярна дестинация поради огромното разнообразие на редки растения и животни, срещани не само на сушата, но и във водите, които ги обграждат!

Галапагоските острови (по своята същност това е архипелаг) са разположени в Тихия океан и по-точно западно от Еквадор, на повече от 950 километра от най-близката суша. Заемат площ от приблизително 7880 квадратни километра и териториално принадлежат на Република Еквадор. Със своите 1707 метра надморска височина вулканът Волф е най-високата точка на архипелага.

Галапагоски островиСнимка: www.travelandleisure.com

Учените са на мнение, че формирането им е резултат от тектонична дейност от преди 5 до 10 милиона години. По-големи острови са Изабела, Фернандита, Сантяго, Санта Круз, Сан Кристобал и Флореана.

На територията на островите има активни вулкани и за последните 100 години са регистрирани 13 изригвания, като последното е от 25-ти май 2015 година. Тогава имало сериозни опасения, че стихията оказала негативно влияние върху популацията на ендемичния вид* розова игуана, но последвалите проучвания на остров Изабела (районът, обитаван от влечугото) напълно ги опровергали.

ендемичен вид* – екземпляр, който обитава една единствена територия на Земята. Следва да отбележим, че близо 50 процента от сухоземните и 20 процента от морските животни, обитаващи Галапагоските острови, се определят като такива.

Името на Галапагоските острови идва от друг ендемичен вид – слонската костенурка*. Когато испански изследователи пристигнали за първи път на архипелага и видели въпросното животно, формата на черупката много им напомнила на вид седло за езда – ‘галапаго’ (galápago).

слонска костенурка* – най-дълго живелият екземпляр от вида умира на 176-годишна възраст, като учените не изключват възможността да съществуват и такива, които достигат и до 200 години. Възрастен екземпляр може да достигне до около 180 сантиметра дължина и 400 килограма тегло.

слонска костенуркаслонска костенурка Галапагоски острови

Любопитен факт е, че на архипелага живеят пингвини! Обитават предимно остров Фернандина и западните брегове на остров Изабела. Представители от вида галапагоски пингвин могат да се срещнат и в някои от по-централно разположените острови от архипелага. Студеното Хумболтово течение им помага да оцелеят в жегите.

галапагоски пингвингалапагоски пингвин

Тук живее и така наречената морска игуана. Видът не се среща никъде другаде по света, като интересното при нея е, че не само плува, но и се храни предимно с водорасли!

морска игуанаморска игуанаСнимка: en.wikipedia.org

Близкото разположение на островите до екватора в комбинация със студените морски течения води до сравнително постоянни и не толкова високи температури (между 26 и 30 градуса по Целзий), каквито са характерни за подобни ширини.

Всяка година хиляди туристи посещават Галапагоските острови, като традиционно те са най-много в периода юни-август и от средата на декември до средата на януари.

През 1835 година (300 години след като е открит) Чарлз Дарвин посещава архипелага, където прави множество проучвания. През 1859 година от печат излиза книгата му ‘Произход на видовете’ и още същия ден всичките 1250 екземпляра биват продадени. Точно 100 години по-късно правителството на Република Еквадор обявява 97 процента от Галапагоските острови за национален парк. През 1978 година те са включени в Списъка на световното културно и природно наследство, а 7 години по-късно са обявени за биосферен резерват. По данни от 2012 година в трите процента, непопадащи в границите на парка, живеят около 35 000 души.