Учените открили галактика близнак на Млечния път

В края на 2017 година стана ясно, че астрономите открили супермасивна спираловидна галактика. Тя се намира на разстояние от 180 милиона светлинни години от нас и толкова много наподобява Млечния път, че би могла да се приеме дори за нейн брат-близнак! Мистериозната галактика е наречена NCG 2718 и също като нашата съдържа двойка орбитални галактики, наподобяващи съответно Големия и Малкия Магеланов облак. Галактиката се намира в съзвездието Хидра, а двете ѝ орбитални галактики са наречени UGC 4703 и UGC 4703B.

Сателитните галактики на Млечния път, за разлика от много други, които отдавна са изчерпали своя газов ресурс, имат достатъчно газ, за да образуват нови звезди. Любопитен факт е, че Големият Магеланов облак се намира на около 160 светлинни години, а Малкия на приблизително 200 светлинни години.

галактика подобна на Млечния пътСнимка: pixabay.com Автор: WikiImages

Според експертите, възможността да се намери спираловидна галактика с двойка сателитни галактики, наподобяващи Млечния ни път, Големия и Малкия Магеланов облак, е изключително малка! Изследователите от университета Йонсей в Сеул, Южна Корея открили NCG 2718 след внимателното преглеждане на повече от 20 000 снимки на малки галактики!

Проучването на NCG 2718 и нейните орбитални галактики продължава и само времето ще покаже какви открития предстоят в тази посока!