Любопитни факти за най-голямата планета в Слънчевата система – Юпитер!

Небезизвестен факт е, че Юпитер е най-голямата планета в Слънчевата система и същевременно петата по отдалеченост от звездата ни.

Носи името на древноримския бог на небето Юпитер, по-известен в Древна Гърция като Зевс. Теглото му е приблизително 2.5 пъти по-голямо от това на всички останали планети в Слънчевата система взети заедно. А екваториалният му диаметър (142 984 километра) е около 10 пъти по-малък от този на Слънцето.

планета от Слънчевата система

Газовият гигант е четвъртият най-ярък обект в Слънчевата система. По този показател преди него се нареждат Венера, Луната и Слънцето. Също така той е и сред петте планети, които могат да се наблюдават от Земята с просто око. Останалите 4 са Сатурн, Марс, Венера и Меркурий.

Необходими са му около 9 часа и 55 минути, за да направи една пълна обиколка около оста си. Или казано с други думи денят на Юпитер продължава малко под 10 часа. Бързото му въртене е и причината, поради която планетата е сплескана при полюсите и изпъкнала в областта на екватора.

Има общо 79 спътника, като най-големият от всички се нарича Ганимед с диаметър от 5262 километра. По този показател спътникът изпреварва Меркурий с цели 383 километра. Други по-големи спътници на Юпитер са Европа (диаметър от 3122 километра), Йо (диаметър от 3643 километра) и Калисто (диаметър от 4821 километра). Тези трите заедно с Ганимед са по-известни с прозвището Галилееви спътници. Носят името на откривателя си – Галилео Галилей (1564-1642 година), който ги забелязва през далечната 1610 година.

Друг любопитен факт, свързан с Юпитер е, че има пръстени, изградени от прахови частици. Те определено не са толкова ясно изразени като тези при Сатурн, но все пак съществуват.

Плътни, цветни облаци от смъртоносно отровни газове обграждат Юпитер. А дълбоко под повърхността му има огромен океан от течен метален водород. Повече от 70 процента от масата на планетата се състои от водород, а над 20 процента се падат на хелия.

Голямото червено петно (в горния десен ъгъл)Голямото червено петно на Юпитер

Юпитер е известен с Голямото си червено петно – по своята същност това е буря, която се разразява на планетата от вече стотици години. Астрономите са изчислили, че тя е толкова голяма, че в нея биха се побрали почти 2 планети с размерите на Земята! Ветровете в бурята достигат скорост от над 430 километра в час.

Както вече споменахме на Юпитер му отнема малко под 10 часа, за да направи една обиколка около оста си, докато за тази около Слънцето са му нужни 11.8 земни години.

Юпитер и ЗемятаЮпитер газов гигант

Интересно е, че гравитационната сила на газовия гигант превишава тази на Земята около 2.4 пъти. Това означава, че човек би тежал 2.4 пъти повече на повърхността на Юпитер, отколкото на Земята. Ето и още няколко любопитни сравнения между Юпитер и Земята:

  • магнитното поле на газовия гигант е огромно! Пресметнато е, че превишава това на планетата ни с повече от 10 пъти.
  • Юпитер е толкова голям, че в него биха се побрали 1321 планети с размерите на Земята.
  • площта му е 61 418 738 571 квадратни километра или повече от 120 пъти тази на планетата ни.
  • екваториалният диаметър на Юпитер е 142 984 километра, което е с около 11 пъти повече от този на Земята.
  • Юпитер е гигантът в Слънчевата система, чиято маса е по-голяма от тази на планетата ни цели 317 пъти.