Защо връх Гангкар Пуенсум в Хималаите е забранен за изкачване повече от 20 години?

Гангкар Пуенсум е един от многото върхове в Хималаите*. Но това, което го отличава не само от върховете в тази планина, но и от всички останали на планетата е факта, че Гангкар Пуенсум е най-високият и същевременно неизкачван връх в света!

Хималаи* – планинска верига, разположена в Индийския субконтинент. Тук се намират и едни от най-високите върхове на Земята.

планински връх в Хималаи

Със своите 7570 метра Гангкар Пуенсум се нарежда на 40-то място по височина сред всички планински върхове в света – изкачвани и неизкачвани. Любопитен факт е, че на Земята има 14 осемхилядника, като 10 от тях се намират в Хималаи. Покоряването им започва от средата на миналия век, когато френските алпинисти Луи Лашенал и Морис Ерцог изкачват връх Анапурна (8091 метра), Хималаи на 3-ти юни 1950 година.

Но да се върнем на Гангкар Пуенсум.

Върхът се намира на границата между Китай и Бутан, дотук нищо необичайно. Причината, поради която Гангкар Пуенсум все още е непокорен от хора се крие в това, че от години съществува спор между двете държави на територията на коя от двете се намира върхът! Според китайски карти Гангкар Пуенсум е ‘поставен’ точно на междудържавната граница, но картите с бутански произход показват върха изцяло на територията на Бутан.

За пръв път планинският връх е картографиран и описан през далечната 1922 година. Но в резултат на различната информация за местоположението и дори височината на върха се проваля един от най-ранните известни ни опити за изкачването на Гангкар Пуенсум. Причина за това става невъзможността на алпинистите на намерят върха! Звучи невероятно, нали?

неизкачван планински връх любопитноСнимки: www.amusingplanet.com

През 1983 година властите в Бутан официално разрешават практикуването на алпинизъм и само в рамките на периода 1985-1986 година се правят 4 опита за изкачването му, но всички били неуспешни. За съжаление едва 11 години след като алпинизмът е позволен в страната, той бива отново забранен за планинските върхове по-високи от 6000 метра, в знак на уважение към духовете*. Както сами може да се досетим ограничението, засегнало и връх Гангкар Пуенсум. Но властите не спрели дотук, от 2004 година насам алпинизмът на територията на Бутан се забранява напълно!

уважение към духовете* – според хиндуизма и будизма високите хималайски върхове се смятат за свещени, а изкачването им се счита като проява на неуважение към духовете.

През 1998 година японски алпинисти искат разрешение от Китайската федерация по катерене и алпинизъм, за да изкачат върха от към Тибет. Първоначално им е разрешено, но скоро след това им е отказано поради опасения от възникване на международен конфликт по иначе спорния въпрос за местоположението на Гангкар Пуенсум.

От страна на Бутан също няма опити за изкачване, но и самата забрана за това ясно показва нежеланието за подобно нещо. Предвид дългогодишния спор между Китай и Бутан, няма изгледи скоро на Гангкар Пуенсум да стъпи човешки крак. Докато двете държави разрешат спора по между си, на нас ни остава единствено възможността да видим върха чрез приложението Google maps.