Мистериозната ‘Врата на боговете’ в Хаю Марка, Перу

Древна легенда разказва за мистериозна врата, която се намира близо до езерото Титикака в Андите. Един ден тази порта ще се отвори и оттам ще дойдат създателите на човешкия вид. Създателите ще пристигнат със ‘слънчевите си кораби’ и цялото човечество ще бъде благословено.

Интересно е, че такава врата действително съществува. Намира се в планинския регион Хаю Марка, на около 35 километра от град Пуно в Перу. От незапомнени времена този регион е почитан от местните като ‘града на боговете’. Въпреки че досега са открити само няколко древни структури там, учените са на мнение, че под повърхността се крият множество артефакти, дори и цели сгради!

Вратата на боговете ТитикакаСнимка: unitedcats.wordpress.com

Въпросната ‘врата’ е намерена по случайност от местен гид, Хосе Луис Делгадо Мамани, който опознавал района през 1996 година. Вратата представлява издялан в скала квадрат със страни от по 7 метра, а в основата си има вдлъбнатина с височина 2 метра. Мамани твърди, че имал сън, в който видял вратата почти по начина, по който изглежда в действителност. Такива видения се споменават в легендите на местните индианци, разказващи за ‘врата, водеща към земята на боговете’. Легендите също разказват, че в далечното минало велики герои прекрачили прага на ‘вратата на боговете’, след което станали безсмъртни.

Друга легенда гласи, че по времето на испанското нашествие, свещеник на инките на име Амару Муру, от храма на Седемте лъча, избягал, вземайки със себе си светещ златен диск, познат като ‘ключът към боговете от седемте лъча’. Свещеникът скрил ключа в планината Хаю Марка, страхувайки се, че испанците ще го намерят и вземат.

След време свещеникът отишъл до ‘вратата на боговете’, където показал ключа на местните шамани. След като провели свещен ритуал, врата се отворила и ги озарила синя светлина. Амару Муру подал златният диск на един шаманите и преминал през вратата. След което изчезнал и никой повече не го видял.

Интересно е, че има малка кръгла вдлъбнатина в средата на вратата, в която може да се постави малък обект с формата на диск. Хора, които са посещавали мястото твърдят, че когато докоснат с ръце ‘врата на боговете’, усещат някаква енергия, някои дори твърдят, че получават видения.

Вратата на боговете в ПеруСнимка: hiddenincatours.com

Вратата на боговете’ в Хаю Марка има редица сходства с ‘Вратата на Слънцето’ в Тиахуанако, Боливия. В района има още няколко подобни археологически обекта. Някои учени са на мнение, че ако свържем всички тези места на картата с прави линии, ще се получи кръст, чиито център се намира в езерото Титикака, като това не е съвпадение. Изследователите дори са открили останки от древен град на дъното на езерото, като досега не се знае коя цивилизация го е обитавала.

Хиляди хора по света се питат дали е възможно тези свещени монументи да са били врати към други светове или измерения. Дали е възможно тези древни истории да са повече истина, отколкото легенди? До ден днешен учените нямат категорични отговори на тези въпроси, което прави земите около езерото Титикака едни от най-мистериозните на планетата!