Кратерът Дарваза в Туркменистан – ‘Вратата към Ада’

Дълбоко в обширните равнини на Туркменистан, в пустинята Каракум, се намира изумителен природен феномен, който продължава да надминава всякакви очаквания на учените.

Местните го наричат ‘Вратата към Ада’, като не е трудно да се досетим защо. Гигантската дупка, позната още като ‘газовият кратер Дарваза’, е с диаметър от 69 метра и дълбочина близо 30 метра, като непрекъснато е обхваната от пламъци.

кратерът ДарвазаСнимка: onestep4ward.com

Информацията за това как точно се е запалил кратера е непълна, но се твърди, че руски геолози дошли на мястото, вярвайки, че е богато на нефт или природен газ. Но малко след като започнали да копаят, земята се срутила, образувайки кратера, който виждаме днес, като започнала да изпуска газ. В опит да намалят заплахата от потенциално отровния газ, геолозите го запалили с надеждата, че ще изгори до няколко дни. Но изглежда сметките им не излезли, тъй като вече гори повече от 45 години!

вратата към адаСнимка: traveldigg.com

Друга версия гласи, че кратерът се образувал от само себе си, като се възпламенил две десетилетия по-късно. Но тази теория също не е потвърдена с доказателства.

Голяма част от Туркменистан е богата на природен газ, което прави предположенията за това колко дълго пламъците ще продължат да горят доста трудни. През 2010 година президентът Бердимухамедов наредил кратера да бъде засипан и така да бъде загасен, но изглежда, че това не било направено, тъй като дупката гори и до днес.

газов кратер ТуркменистанСнимка: bowshrine.com

Канадският изследовател Джордж Корунис е първият човек влязъл в кратера. През 2013 година, с подкрепата на National Geographic, е проведена експедиция наречена ‘огнен колизеум’.

На където и да погледнеш виждаш хиляди от тези малки пламъци. Звукът е като от реактивен двигател!’ – твърди Корунис.

вратата към ада ТуркменистанСнимка: static.guim.co.uk

Интересно е, че няма почти никакъв пушек. Горенето е изключително чисто, така че няма нищо, което да пречи на гледката. Когато застанеш на ръба можеш да видиш всеки един от хилядите пламъци в кратера’ – завършва Корунис.