Кратерът Дарваза в Туркменистан – ‘Вратата към Ада’

Дълбоко в обширните равнини на Туркменистан, в пустинята Каракум, се намира изумителен природен феномен, който продължава да надминава всякакви очаквания на учените.

Местните го наричат ‘Вратата към Ада’, като не е трудно да се досетим защо. Гигантската дупка, позната още като газовият кратер Дарваза, е с диаметър от 69 метра и дълбочина близо 30 метра, като непрекъснато е обхваната от пламъци.

кратерът Дарваза в ТуркменистанСнимка: commons.wikimedia.org Автор: Tormod Sandtorv (CC BY-SA 2.0)

Информацията за това как точно се е запалил кратера е непълна, но се твърди, че руски геолози дошли на мястото, вярвайки, че е богато на нефт или природен газ. Но малко след като започнали да копаят, земята се срутила, образувайки кратера, който виждаме днес, като започнала да изпуска газ. В опит да намалят заплахата от потенциално отровния газ, геолозите го запалили с надеждата, че ще изгори до няколко дни. Но изглежда сметките им не излезли, тъй като вече гори повече от 45 години!

Друга версия гласи, че кратерът се образувал от само себе си, като се възпламенил две десетилетия по-късно. Но тази теория също не е потвърдена с доказателства.

Голяма част от Туркменистан е богата на природен газ, което прави предположенията за това колко дълго пламъците ще продължат да горят изключително трудни. През 2010 година президентът Бердимухамедов наредил кратера да бъде засипан и така да бъде загасен, но изглежда, че това не било направено, тъй като дупката гори и до днес.

Канадският изследовател Джордж Корунис е първият човек влязъл в кратера. През 2013 година, с подкрепата на National Geographic, е проведена експедиция наречена ‘огнен колизеум’.

Накъдето и да погледнеш виждаш хиляди от тези малки пламъци. Звукът е като от реактивен двигател! Интересно е, че няма почти никакъв пушек. Горенето е изключително чисто, така че няма нищо, което да пречи на гледката. Когато застанеш на ръба можеш да видиш всеки един от хилядите пламъци в кратера’ – Корунис.


Видео: YouTube channel ‘Az Znam / I Know’