Моцарт – геният, който композира от 5-годишен!

Волфганг Амадеус Моцарт безспорно е един от най-великите композитори не само на Класицизма, но и за всички времена! Роден е на 27-ми януари 1756 година в град Залцбург, Залцбургско архиепископство, Свещена Римска империя (днешна Западна Австрия).

Известно е, че Моцарт проявява музикалните си заложби от много ранна детска възраст! На 5 години той вече можел да свири много добре на клавесин, като на тази възраст и композира за първи път. На 6-годишна възраст започва да свири пред публика, в това число и пред кралски особи, а когато е на 8 години пише първата си симфония. Да, това определено са зашеметяващи постижения за дете, което няма дори навършени 10 години!

Волфганг Амадеус Моцарт на 7-годишна възрастМоцарт на 7-годишна възраст

С течение на времето толкова добре развива музикалния си слух, че можел безпогрешно да запише нотите на дадено музикално произведение или да го изсвири, като преди това го е чул само веднъж!

Моцарт свирел из цяла Европа, но тъй като все още бил твърде малък, за да пътува сам, баща му Леополд Моцарт* го придружавал. Многото пътувания дали възможност на Моцарт да се запознае с редица известни композитори и музиканти, сред които и Йохан Себастиан Бах (1685-1750 година).

Леополд Моцарт* – композитор, музикант. Той бил и учител на малкия Волфганг, оказвайки голямо влияние върху музикалното му развитие. Живее в периода 1719-1787 година.

Славата на детето-чудо (както го наричали) започнала да отшумява, когато бил едва 10-годишен. Той така и не получава назначение като композитор в нито една опера на Стария континент, което налага връщането му в Залцбург през 1766 година. Независимо от това Моцарт продължава да представя новите си музикални произведения в различни европейски столици. До 1781 година работи като концерт-майстор на придворната капела в родния си град, когато бива уволнен, тъй като вижданията му за музиката твърде силно се различавали от тези на тогавашния му работодател. За да се прехранва, започва да изнася публични концерти, да свири по забави, както и да преподава.

На 4-ти август 1782 година младият Моцарт се жени за немската певица Констанца Вебер (1762-1842 година). От брака им се раждат 6 деца.

Моцарт на 24-годишна възрастМоцарт австрийски композитор

През 1786 година се поставя началото на особено плодотворен творчески период в живота на Моцарт. За сравнително краткия си живот (умира няколко седмици преди 36-тия си рожден ден) създава повече от 600 музикални произведения, сред които опери, симфонии, струнни квартети, серенади, сонати, концерти за пиано, цигулка и няколко духови инструмента. Част от по-известните му композиции са:

  • опера ‘Идоменей’ – премиерата ѝ е на 29-ти януари 1781 година в Театъра на Кювилие в Мюнхен, Германия.
  • опера ‘Отвличане от сарая’ – музикално произведение с огромен успех, благодарение на което Моцарт затвърждава репутацията си на композитор от най-висока класа. Премиерата ѝ е на 16-ти юли 1782 година в Императорския театър, Виена, Австрия.
  • опера ‘Сватбата на Фигаро’ – любопитен факт, свързан с нея е, че я пише за по-малко от два месеца! Премиерата ѝ е на 1-ви май 1786 година в Императорския театър във Виена. Неин либретист е известният Лоренцо да Понте (1749-1838 година), с когото в края на 1785 година Моцарт започва съвместна работа.
  • опера ‘Дон Жуан’ – неин либретист отново е Лоренцо да Понте. Премиерата ѝ се състои на 29-ти октомври 1787 година в Прага, Чехия.
  • опера ‘Вълшебната флейта’ – премиерата ѝ е във Виена на 30-ти септември 1791 година. Може би една от най-често изпълняваните музикални композиции по оперните театри в цял свят!
  • серенада ‘Малка нощна музика’ – завършена е през 1787 година, но светът узнава за нея десетилетия след смъртта на Моцарт.
  • Симфония № 41 (известна още и като симфония ‘Юпитер’) – завършена е през 1788 година. Това е най-дългата, но и последна симфония, която Моцарт композира. Много критици я определят като най-великата симфония в историята на класическата музика!

През месец декември 1787 година император Йозеф II (1741-1790 година) назначава Моцарт за камерен композитор, като заема мястото на починалия Кристоф Глук (1714-1787 година).

Моцарт класическа музикаСнимки: en.wikipedia.org

В края на месец ноември 1791 година 35-годишният композитор се разболява тежко, умира на 5-ти декември. Точната причина за смъртта му остава неясна, но съществува теория, според която той бил отровен. За съжаление местоположението на гроба му не е известно.

В годините след смъртта на Моцарт се правят няколко опита за каталогизиране на произведенията му. Задачата е успешно изпълнена едва през 19-ти век от австрийския музиколог Лудвиг Ритер фон Кучел (1800-1877 година).

Любопитен факт свързан с музикалните произведения на австрийския композитор е така нареченият ‘ефект на Моцарт’, въведен като термин през 90-те години на миналия век. Тогава учени от Калифорнийския университет извършват серия от опити с участието на растения, животни и хора. В резултат от изследванията те заключват, че слушането на музика на Моцарт подобрява здравето и спомага за повишаване коефициента на интелигентност при човек!