НАСА откри огромни водни резервоари под повърхността на Марс!

Снимки на НАСА разкриват пластове лед, подаващи се измежду корозиралите скали. Според специалистите това значително ще улесни бъдещите пилотирани мисии до Червената планета.

Астрономите забелязали пластове лед около екватора на Марс, но този път това не е сух лед, какъвто бе открит по-рано на полюсите. Учените са единодушни, че става въпрос за лед като този на Земята. Това откритие добавя значителна част към геологичната история на планетата и може би предопределя как ще си набавят вода хората по време на бъдещите мисии там.

лед на МарсСнимка: nationalgeographic.com

Това е нещо ново за нас, що се отнася до геологията на Марс’ – твърди Колин Дъндас, геолог допринесъл за направеното откритие.

Теории за ледници под повърхността на Марс съществуват от десетилетия. През 2002 година мисията на НАСА, Одисей сканира планетата от орбитална височина и успя да засече следи от повърхностен лед, но само по върховете на високите планини. През 2008 година, мисията Феникс успя да открие парчета воден лед, близо до мястото, където се приземи апарата. Апаратът кацна на северния полюс на Червената планета.

В края на 2016 година, с помощта на апарата Реконесанс (Reconnaissance), от орбитална височина, учените засекли лед под повърхността на планетата. При първоначални изчисления, откритият лед съдържа вода почти колкото най-голямото езеро в Северна Америка – Горното езеро.

Първоначално Реконесанс заснел лед в пукнатини в скалите на дълбочина от около един метър. Според учените пукнатините са резултат от ерозията през годините. Браздите по леда подкрепят теорията, че преди милиони години в този регион на Марс имало значителни снеговалежи. Тогава наклонът на оста на Марс бил много по-голям.

Тези снимки са потвърждение на теорията за големи количества лед под повърхността на планетата. Учените се надяват, че в близко бъдеще ще имат възможност да сондират леда, като така ще научат много за климатичните промени настъпили там.

станция на МарсСнимка: nationalgeographic.com

Откритието е изключително важно и за бъдещите пилотирани мисии до Марс. Извличане на вода от заобикалящата среда ще бъде част от бъдещите мисии, а с направеното откритие, учените се надяват, че този процес ще бъде значително по-лесен. Водата е от изключителна важност за подобни мисии не само като източник на живот. Освен да пият от нея, астронавтите ще могат да я разделят на съставните ѝ елементи чрез специални устройства. Изходните елементи от водата са чист кислород, който ще се използва за поддържане на изкуствена атмосфера в станциите и въглерод, който може да се използва като ракетно гориво.

Разбира се тези планове биха били осъществими, ако по-голямата част от леда се намира на дълбочина до няколко метра. Ако се установи, че на удобните за кацане места ледените резервоари се намират на голяма дълбочина, достигането до тях ще се окаже неефикасен метод за набавяне на необходимата вода.

Директор на космическия център, отговарящ за ресурсите по време на мисия Анхел Абдуд-Мадрид споделя следното:

Това откритие изглежда много окуражаващо! Вярваме, че ще има достатъчно лед на достъпна дълбочина. Остава изследванията да потвърдят това!’