НАСА откри огромни водни резервоари под повърхността на Марс!

Скорошни снимки на НАСА разкриват пластове лед подаващи се измежду корозиралите скали. Според специалистите това значително ще улесни бъдещите пилотирани мисии до червената планета.

лед на марсСнимка: nationalgeographic.com

Астрономите са забелязали пластове лед около екватора на Марс, но този път това не е сух лед, какъвто бе открит на полюсите на червената планета. Учените са единодушни, че става въпрос за лед като този на Земята. Това откритие добавя значителна част към геологичната история на планетата и може би предопределя как ще си набавят вода хората по време на бъдещите мисии там.

червената планетаСнимка: nationalgeographic.com

Това е нещо ново за нас, що се отнася до геологията на Марс’ – твърди Колин Дъндас, геолог допринесъл за направеното откритие.

вода на марсСнимка: nationalgeographic.com

Теории за ледници под повърхността на Марс съществуват от десетилетия. През 2002 година, мисията на НАСА Одисей сканира планетата от орбитална височина и успя да засече следи от повърхностен лед, но само по върховете на високите планини. През 2008 година, мисията Феникс успя да открие парчета воден лед, близо до мястото, където се приземи апарата. Апаратът се приземи на северния полюс на червената планета.

откритие на марсСнимка: nationalgeographic.com

В края на 2016 година, с помощта на апарата Реконесанс (Reconnaissance), от орбитална височина, учените са засекли лед под повърхността на Марс. При първоначални изчисления, откритият лед съдържа вода почти колкото най-голямото езеро в Северна Америка.

Първоначално Реконесанс е заснел лед в пукнатини в скалите на дълбочина от около един метър. Според учените пукнатините са резултат от ерозията през годините. Браздите по леда подкрепят теорията, че преди милиони години в този регион на Марс е имало значителни снеговалежи. Тогава наклонът на оста на червената планета е бил значително по-голям.

мисия до марсСнимка: nationalgeographic.com

Тези снимки са потвърждение на теорията за значително количество лед под повърхността на Марс. Учените се надяват, че в близко бъдеще ще имат възможност да сондират леда, като така ще научат много за климатичните промени на планетарния ни съсед.

станция на марсСнимка: nationalgeographic.com

Откритието е изключително важно и за бъдещите пилотирани мисии до Марс. Извличане на вода от заобикалящата среда ще бъде част от бъдещите мисии, а с направеното откритие, учените се надяват, че този процес ще бъде значително по-лесен. Водата е от изключителна значимост за подобни мисии не само като източник на живот. Освен да пият от водата, астронавтите от ще могат да я разделят на съставните ѝ елементи чрез специални устройства. Изходните елементи от водата са чист кислород, който ще се използва за поддържане на изкуствена атмосфера в станциите и въглерод, който може да се използва като ракетно гориво.

открита водаСнимка: deviantart.net

Разбира се тези планове биха били осъществими, ако по-голямата част от леда се намира на дълбочина до няколко метра. Ако се установи, че на удобните за кацане места ледените резервоари се намират на голяма дълбочина, достигането до тях ще се окаже неефикасен метод за набавяне на необходимата вода.

воден ледСнимка: nationalgeographic.com

Директор на космическия център отговарящ за ресурсите по време на мисия Анхел Абдуд-Мадрид твърди следното: ‘Това откритие изглежда доста окуражаващо! Вярваме, че ще има достатъчно лед на достъпна дълбочина. Остава изследванията да потвърдят това!