Древната водна система на набатейците в град Петра

Набатейците са древен симитски народ, обитавал северните части на Арабския полуостров, както и териториите на днешна Йордания, Сирия и Ливан преди около 2500 години. И тогава пустинният климат на региона представлявал трудност за хората, но те намерили начин да се приспособят, създавайки изключително сложна система за събиране на вода. Това им позволило да изградят впечатляваща империя в сърцето на арабския свят.

древна водна системаСнимка: ancientwatertechnologies.com Автор: Larry W. Mays

Най-ранните записки за набатейците сочат, че те живеели на територията на едомитите*, въпреки че днес в научните среди има спорове относно това кога пристигнали по тези земи. Някои са на мнение, че те живеели заедно с едомитите в продължение на стотици години, а други, че пристигнали, след като едомитите се преместили на север. Един от най-добре запазените градове, обитаван от набатейците, е Петра. През 4-ти век преди Новата ера те го избрали за столица на царството си и успели да я превърнат в ‘градина сред пустинята’, изграждайки бентове, акведукти, подземни тунели, цистерни, басейни и други водни съоръжения.

едомити* – древен народ обитавал земите на днешен Израел.

Най-голямото предизвикателство за този народ бил сухият климат на региона, където се намира Петра. За да процъфти този древен град трябвало по някакъв начин да се осигури достатъчно количество вода за хората и за посевите им. Един от методите за събиране на вода бил да се засади плодно дърво в центъра на малка площ, оформена като фуния. Когато вали, водата се стича към центъра на фунията, след което попива и се запечатва под довлечената утайка. Но това е само един пример от впечатляващите водни системи на набатейците.

С помощта на сложните водни системи, те успявали да си осигурят вода през цялата година и да поддържат постоянно ниво на запасите за повечето хора в града. Разбира се първите, които се облагодетелствали от сложната водната система, били хората с по-висок социален статус.

Набатейците познавали всеки източник на вода в района, как да го използват и как да го съхранят. В системата им също така имало и басейни за прочистване на водата, на принципа на утаяването. Учените предполагат, че набатейците имали познания и по хидрология*, които им помагали да поддържат нивата на водата с минимални загуби.

хидрология* – наука за движението на водата.

резервоар за водадревна водна система ПетраСнимка: ancientwatertechnologies.com Автор: Larry W. Mays

Сложната система събирала вода и от планината. Набатейците оформили скалите като тераси, за да могат лесно да събират вода, след което я насочвали в цистерни и резервоари посредством мрежа от канали. За да поддържат водата хладна и да намалят до минимум изпаренията, те построили стени, които да хвърлят сянка върху резервоарите. Едни от най-впечатляващите съоръжения са подземните цистерни, които са измазани с водонепропусклив цимент, за да не се просмуква водата в земята. Интересно е, че някои от тези цистерни се използват и до днес.

цистерна за вода отвътренабатейци водна системаСнимка: ancientwatertechnologies.com Автор: Larry W. Mays

Учените са на мнение, че набатейците създали сложната система умишлено по начин, по който тя оставала невидима за повечето хора. Само тези, които я познавали в детайли, знаели откъде минават и какво представляват тези водни канали. Това било направено с цел водните запаси да бъдат предпазени от външни хора.

В древността едно от основните условия, необходими за процъфтяването на дадена цивилиация, била водата. Ако искали да живеят на места, отдалечени от големи източници на питейна вода, те трябвало да се научат да използват всичко налично. Набатейците са ярък пример за развита древна цивилизация, която притежавала знания, необходими за изграждането на сложна система от водни канали. С помощта на изобретателност и находчивост, те поддържали жив древния град Петра в продължение на стотици години.