Влюбените от Валдаро – прегърнати завинаги!

Влюбените от Валдаро е двойка човешки скелети, открита по време на археологически разкопки край град Мантуа, Северна Италия. Гробницата, в която били положени останките им, датира от времето на неолита, а за самото откритие бе съобщено през февруари 2007 година. Както се вижда от разположението на скелетите, изглежда, че след смъртта им двамата са били положени по начин, по който да могат ‘да се гледат’ и да бъдат прегърнати завинаги.

В продължение на близо 6000 години двамата влюбени остават скрити от света.

Става въпрос за двойно погребение на млад мъж и жена. Съдейки по добре запазените зъби, те са починали на приблизително 20-годишна възраст. Положени са съвсем близо един до друг, сякаш са се прегърнали’ – споделя Елена Мария Меноти, ръководител на археологическия екип направил откритието.

Влюбените от ВалдароСнимка: earth-chronicles.com

Но това, което е още по-впечатляващо е фактът, че двойните погребения от неолитния период са изключително редки, както и позицията на телата им е крайно необичайна. Нещо повече, археолозите отбелязват, че до този момент това e единственото подобно погребение, откривано на територията на Северна Италия.

Влюбените от Валдаро ИталияСнимка: earth-chronicles.com

Как е починала двойката?

Следва да отбележим, че в гробницата са намерени също връх на кремъчна стрела до останките на мъжа (скелета вляво), както и дълго каменно острие и два кремъчни ножа до останките на жената (скелета вдясно). В последствие, възможността те да са причинили смъртта на младата двойка е отхвърлена. Учените не могат да определят как точно са починали, но не може да се отрече, че до известна степен напомнят на друга млада влюбена двойка – Ромео и Жулиета, за които, както знаем от Шекспировата пиеса, се самоубиват, за да не бъдат разделени. Но последвалите изследвания отхвърлят допускането за самоубийство.

картина на Ромео и ЖулиетаРомео и ЖулиетаСнимка: earth-chronicles.com

Никога досега не са откривани останки на мъж и жена в един гроб, положени по начин, напомнящ прегръдка. Намирали сме такъв на майка и нейните деца, но не и на двойка, а това от своя страна прави откритието особено ценно! Допускаме възможността мъжът да е починал първи, след което жената да е отнела живота си, за да може да го последва в отвъдния живот’ – допълва Меноти.

След извършен анализ на останките учените установяват, че мъжът и жената са били сравнително ниски – около 158 сантиметра.

неолитна двойка на 6000 годиниСнимка: earth-chronicles.com

Експертите допускат, че преди около 5000 години районът около Мантуа бил блатист и пресичан от реки, поради което и останките се запазили толкова добре през хилядолетията.

Много съм развълнувана от откритието. През последните 25 години съм взела участие в множество археологически разкопки из цяла Италия, но никога досега не съм попадала на нещо подобно’ – завършва Меноти.

неолитна двойка на 6000 години ИталияСнимка-Youtube канал: Mantova.TV www.mantova.tv

Въпреки че и до днес мистерията около смъртта на младата двойка остава неразгадана, много хора от различни краища на света посещават Италия, за да видят останките им. Към днешна дата скелетите се намират в Националния археологически музей в град Мантуа, където всеки може да ги види, така както са били погребани преди 6000 години!