Вкаменелости на 300 000 години пренаписват историята

Костите открити край Мароко с приблизителна възраст от 300 000 години хвърлят нова светлина върху развитието на човека и доказват, че видът ни е еволюирал много по-рано отколкото сме си мислели – приблизително с цели 100 000 години!

С помощта на микроскопично томографско сканиране на множество оригинални вкаменелости е направена реконструкция, която ни дава възможност да видим как е изглеждал човекът преди 300 000 години.

черепСнимкa: www.ancient-code.com

Откритието е направено от експерти под ръководството на Института Макс Планк в Лайпциг, Германия и Националния институт по археология и културно наследство в Рабат, Мароко. Експертите са убедени, че това откритие е доказателство за сложната еволюционна история на нашия вид и че тя е свързана с целия африкански континент. Преди това откритие експертите вярвали, че най-старите вкаменелости на Хомо сапиенс били тези в Етиопия с приблизителна възраст от 195 000 години.

Професор Жан-Жак Хъблин, участвал активно в изследването, споделя:

‘Смятахме, че люлката на човешката цивилизация датира от преди 200 000 години в Източна Африка, но вземайки предвид новите данни се оказва, че Хомо сапиенс е живеел из целия континент 100 000 години по-рано’.

С помощта на термолуминисцентен метод, през 60-те години на миналия век, учените преизчислили възрастта на долната челюст, открита в Джебел Ирхуд, Мароко. Установило се, че тя е на приблизително 300 000 години, а не на 160 000 години, както се смятало допреди това.

вкаменелостиСнимкa: www.ancient-code.com

Даниел Рихтер, експерт по геохидрология в Института Макс Планк в Лайпциг, Германия заявява следното:

‘Използвахме най-съвременните методи в нашата работа, както и приехме най-консервативните подходи за по-точно определяне възрастта на вкаменелостите’.