Винсент ван Гог – художникът нарисувал повече от 2100 картини само за 10 години!

Винсент ван Гог е роден на 30-ти март 1853 година в село Зюндерт (понастоящем град), Южна Холандия. Кръстен е на дядо си и на по-големия си брат, който починал при раждането си през 1852 година. Има три сестри (Анна, Елизабет и Вилхелмина) и двама братя (Теодор и Кор). Винсент се отличавал от връстниците си, той бил тих, сериозен и често оставал замислен.

Поради семейни финансови затруднения 15-годишният Винсент напуска училище, премества се в град Хага и започва работа при чичо си, който по това време бил съсобственик на компания ‘Goupil & Cieсе’, занимаваща се с търговия на произведения на изкуството. Въпреки крехката си възраст младежът отлично владеел френски, немски и английски език.

Винсент ван Гог (вляво) и Теодор ван Гог (вдясно)Теодор и Винсент ван Гог

През 1873 година компанията премества 20-годишния Винсент в лондонския ѝ филиал. Скоро след това преживява тежко любовно разочарование, което се отразява на работата му. Става груб с колегите и клиентите и не след дълго е уволнен.

През есента на 1880 година ван Гог се мести в Брюксел, решава да стане художник и започва да рисува. По това време той вече е на 27 години. Рисува цветя, пейзажи и автопортрети, защото бил твърде беден, за да си позволи да плаща на модели, които да му позират.

Особено забележителен е фактът, че въпреки сравнително краткото време, в което рисува (едва 10 години, защото умира на 37-годишна възраст), Винсент ван Гог създава повече от 2100 творби, от които 860 картини с маслени бои и около 1300 акварела и скици (графики с молив). Сред едни от най-популярните му картини са:

Селяни, ядящи картофи’, картина от 1885 годинаСеляни ядящи картофи ван Гог

Слънчогледи’, картина от 1888 годинаСлънчогледи Винсент ван Гог

Автопортрет с превързано ухо’, картина от 1889 годинаАвтопортрет с превързано ухо ван Гог

Звездна нощ’, картина от 1889 годинаЗвездна нощ Винсент ван Гог

Една от най-разпознаваемите му творби е ‘Звездна нощ’, която ван Гог рисува по време на престоя си в приют за душевно болни хора в град Сен Реми дьо Прованс, Югоизточна Франция. Особено популярни са и автопортретите му, които са около 30, повечето от които създадени в периода 1886-1889 година.

Художникът страдал от епилепсия на темпоралния лоб – хронично заболяване на нервната система, характеризиращо се с повтарящи, непровокирани припадъци. Освен това през по-голямата част от живота си страда и от тежко психично заболяване.

Има няколко несполучливи романтични връзки и никога не се жени.

автопортрет, картина от 1887 годинаавтопортрет ван Гог

През живота си пише повече от 800 писма, повечето от които до неговия близък приятел и брат – Теодор. Именно Теодор (търговец на картини) е този, който подпомага финансово Винсент през по-голямата част от живота му, тъй като художникът живеел изключително бедно.

Вечерта на 23-ти декември 1888 година ван Гог напада с бръснач приятели си Пол Гоген*. След инцидента ван Гог отрязва част от ухото си като самонаказание, а не цялото, както много хора тогава смятат, че е направил.

Пол Гоген* – френски художник, живее в периода 1848-1903 година.

През 1890 година Винсент ван Гог се застрелва в гърдите, но умира няколко дни по-късно (29-ти юли) в ръцете на брат си Теодор. Това се случва в село Овер-сюр-Оаз, Северна Франция. Според слуховете художникът се самоубива, но съществува и версия, според която е убит. Брат му Теодор умира само няколко месеца по-късно. Погребани са един до друг в село Овер-сюр-Оаз.

Червеното лозе’, картина от 1888 годинаЧервеното лозе ван ГогСнимки: en.wikipedia.org

Както вече споменахме художникът създава около 2100 творби, но приживе продава едва няколко. Трудно приема факта, че към картините му няма голям интерес, като в едно от писмата до Теодор дори споделя допускането си, че те ще придобият стойност едва след смъртта му. Оказва се прав, защото ако за картината ‘Червеното лозе’ ван Гог получава едва 400 франка, то днес творбите му се оценяват на десетки и дори стотици милиони евро.

В наши дни той се смята за най-великият холандски художник след Рембранд ван Рейн. На 2-ри юни 1973 година отваря врати музеят ‘Ван Гог’ в Амстердам. В него се намират на съхранение повече от 200 картини, 500 скици и 750 писмени документа, сред които и писма, които художникът е изпращал до брат си Теодор.