Викингите и традицията да изпиляват предните си зъби!

В периода 2001-2005 година Каролин Арчини, антрополог в Националния институт по културно наследство в град Лунд, Южна Швеция анализира 557 скелета от четири викингски гробища, намиращи се на територията на Швеция. Древните останки са датирани от периода 800-1050 година от Новата ера.

Резултатите от проведеното изследване са публикувани в американско научно списание през 2006 година. От тях става ясно, че по 24 от останките на мъже се забелязват изпилени хоризонтални линии в горните предни зъби. Интересното е, че следи от подобни зъбни интервенции при жените викинги не са открити.

изпилени зъбиСнимка: www.zmescience.com

Обикновено се правели по две или три хоризонтални линии на зъб. Изпилявали ги дълбоко в него, като самите линии са разположени близо една до друга. Любопитен факт е, че подобни зъбни интервенции били характерни за различни култури по света. Това дало основание на някои учени да смятат, че викингите усвоили тази практика по време на пътуванията си до Испания и Средиземноморието, натъквайки се на африканци по тези земи, които изпилявали зъбите си, придавайки им заострена форма. Но несъответствието в изпиляването води до отхвърлянето на тази теорията. Интересното е, че тази традиция се практикува и в наши дни на Черния континент.

Жена от племето Бака, национален парк ‘Дзанга-Санга’,
Централноафриканска република. Снимка от 2008 година.
жена от племето БакаСнимка: medium.com

Изпиляването на хоризонтални линии в зъбите била обичайна практика за коренното население, обитавало района на Големите езера*, както и това от земите на щатите Илинойс, Джорджия и Аризона. Това са единствените места от времето на викингите, за които е известно правенето на подобни линии по зъбите’ – споделя Каролин Арчини.

Големите езера* – общо 5 езера, разположени на границата между САЩ и Канада, като една част от тях попада на американска, а друга на канадска земя.

Независимо от това, все още не са открити неопровержими доказателства, че викингите в действителност са контактували с местното население на Северна Америка близо 500 години преди Христофор Колумб да достигне континента.

изпилени зъби на викингСнимка: www.zmescience.com

Арчини е на мнение, че изпиляването е имало декоративен характер. Нещо повече, тя дори смята, че само най-изтъкнатите мъже от общността са имали право да имат подобни линии.

За съжаление и до ден днешен остава мистерия с каква точно цел викингите са изпилявали зъбите си. Една от теориите гласи, че в линиите на зъбите се поставял цветен пигмент като знак за мъжество и социален статус, а според друга – линиите се правели с цел викингите да плашат враговете си.

златна огърлицазлатна огърлица викингиСнимка: www.zmescience.com

Знаем, че викингите са обръщали голямо внимание на външния си вид. Доказателство за това са множеството гребени, открити по време на археологически разкопки. Също така те са гладели дрехите си с нагорещени камъни и са носели големи бижута. Пример за такова е огромната златна огърлица, която понастоящем се намира в Британския музей. Диаметърът ѝ е 25 сантиметра и тежи близо 2 килограма’ – споделя Уилям Фицхоу от Националния музей по естествена история ‘Смитсониън’, щата Вашингтон.