Вертикални гробища – едно необходимо решение!

Според организации, изследващи нарастването на човешкото население, броят на всички починали хора по света досега е приблизително 101 милиарда, като през следващите 100 години се очаква това число да се увеличи с още 7 милиарда. Имайки предвид огромното превъзходство на броя на умрелите хора спрямо живите, не е изненадващо, че мястото в гробищата намалява все повече.

Много европейски държави използват повторно гробищата си. В старо еврейско гробище в Прага, когато не остане място за нови гробове, върху старите се полагал нов слой пръст, за да се създаде ново място. По време на последното погребение там, през далечната 1787 година, вече имало 12 слоя пръст, положени по този начин.

Гробището в Хонг Конг
вертикално гробище

В Норвегия има различна практика. На всеки 20 години изкопават гробовете, за да могат да бъдат използвани отново. Пресметнали са, че за това време телата на погребаните ще са достигнали пълно разлагане. В някои градове има практика в ковчезите да се слага разтвор на варовикова основа, който ускорява разлагането.

След направени изчисления в Англия са установили, че ако стойностите се запазят такива каквито са днес, до 2050 година ще е нужно гробище с площ от 6500 квадратни километра, за да може да побере всички.

Но в някои страни се търси решение на проблема не в земята, а в небето. Не на едно място в Азия са изградени така наречените вертикални гробища. Такова е подобното на пагода* гробище в град Тайнан, Тайван. В Хонг Конг се изграждат стъпаловидни гробища върху хълмове, с цел пестене на място. В Япония дори стигат по-далеч. Бизнесмен изгражда ‘хотел за мъртъвци’, в който хората могат временно да оставят починалите си роднини, докато чакат ред за изключително претоварения крематориум.

пагода* – будистка или индуистка многоетажна кула с извити стрехи.

Истинско вертикално гробище е изградено в град Сантош, Бразилия. В момента сградата Necrópole Ecumênica е с 32 етажа и побира около 25 000 покойника. Сградата е построена през 1983 година, като била само на няколко етажа. Нуждата принуждава общината да изгражда етаж след етаж с годините, за да може да побере все повече и повече  починали хора, тъй като мястото в традиционните гробище е все по-малко. На всеки етаж има по 150 гробници, като всяка има по 6 места. Телата обикновено стоят в гробниците до 3 години, след което биват премествани в костницата на сградата. В постройката има няколко параклиса и снек бар на покрива.

Сградата Necrópole Ecumênica в Сантош, Бразилия
вертикално гробище в Хонг конг

В Тел Авив местните власти изграждат подобна гробница, но в много по-голям мащаб. Планувано е сградата да побира 250 000 тела. Интересното тук е, че с цел да не обидят вярващите, в сградата е изградена система от тръби пълни с пръст, достигащи до всяко едно помещение. Така всеки един етаж от сградата е свързан със земята.

Гробището в Хонг Конг
гробищеСнимки: www.amusingplanet.com

В Мумбай се изгражда подобна на Necrópole Ecumênica сграда, която ще бъде дори по-висока. Освен гробници, в сградата ще бъде поместен и крематориум. Въпреки допълнителното място осигурено от вертикалните гробища, телата на починалите остават там не повече от 10 години.