Великденските острови не са това, което бяха!

Почти всички са чували за Великденските острови и са виждали снимки на тайнствените глави, подаващи се от земята. Но това, което може би малко хора са чували е, че главите имат скрити тела в пълен размер под повърхността. Археолози разкопали телата на няколко статуи и направили интересни открития, които ни дават малко повече яснота около това как са построени статуите и какви са били обичаите на хората, които са обитавали тези острови.

Някои изследователи смятат, че на островите първи са стъпили испанците, други, че английският пират Дейвис е първият европеец там. Първите потвърдени сведения обаче насочват към холандския мореплавател Джейкъб Рогевин, който доплавал до островите навръх Великден и в чест на празника ги нарекъл Великденски.

мистериозни статуи с телаСнимка: 7wondersoftheworld.biz

Великденските острови се намират на около 3500 километра западно от Чили, като площта на единствения обитаем остров е 163 квадратни километра. Главите познати като Моаи (каменни статуи от пресована вулканична пепел) са издялани от местното население Рапа Нуй между 1100 и 1500 година от Новата ера.

Както много други древни монументи по света, с времето статуите са се заровили със скали и прах от вулканите. До преди няколко години се смяташе, че главите са всичко, което е направено от древните Рапа Нуй.

Екипът изследвал общо около 1000 статуи на острова, като продължителността на проекта е вече над 9 години. За това време учените се постарали да разберат колкото може повече за значението, функцията и историята на всяка една статуя.

невероятни открития на великденските островиСнимка: pbs.twimg.com

След получено одобрение, археолозите разкопали две от статуите, като разкрили изцяло торса и талията им. По време на разкопките учените забелязали петроглифи графирани на гърба на фигурите – полумесец, най-вероятно изобразяващ полинезииско кану. Мотивът кану вероятно е символ на семейството на човека, който го е издълбал, предоставяйки улики за различни семейни или групови структури на острова.

великденски островиСнимка: www.ancient-origins.net

Рапа Нуй използвали система от големи дънери и въжета, за да могат да изправят гигантските статуи. Най-голямата от всички статуи е висока малко над 10 метра и носи името Паро.

В близост до повечето статуи са открити гробове и обилно количество червен пигмент. Учените предполагат, че по време на погребални церемонии, Рапа Нуй са боядисвали статуите в червено, като погребвали хора близо до основите им. Има предположения, че всяка статуя принадлежала на различно семейство. На най-долното ниво от скулптурите археолозите са открили сложни коридори, помещения и писменост, които в момента се изследват.

великденски статуиСнимка: forbes.com

Великденските острови са били обитавани от полинезийско население. Предполага се, че хората са доплавали до острова с канута, което само по себе си е удивително, като се има предвид отдалечеността на островите. Когато са пристигнали, те започнали да дълбаят гигантските каменни статуи и са отсекли почти всяко дърво на острова, за да си помагат за конструирането на статуите. Според изследователите изсичането на дърветата  е довело до унищожаване на природата на острова, а от там и до упадъка на местното население.

Една от най-големите мистерии на Рапа Нуй е защо островитяните са правили статуите с ръбати лица и тела с цилиндрична форма. В Полинезия има статуи, които наподобяват тези от Великденския остров, но никъде в света няма същите странни скулптури.