Великденските острови не са това, което бяха!

Почти всички са чували за Великденските острови и са виждали снимки на тайнствените глави, подаващи се от земята. Но това, което може би малко хора знаят е, че главите имат скрити тела в пълен размер под повърхността. Археолози разкопали телата на няколко статуи и направили интересни открития, които ни дават малко повече яснота около това как са построени статуите и какви са били обичаите на хората, населявали тези острови.

Някои изследователи смятат, че на островите първи стъпили испанците, други, че английският пират Дейвис е първият европеец там. Първите потвърдени сведения обаче насочват към холандския мореплавател Джейкъб Рогевин, който доплавал до островите навръх Великден и в чест на празника ги нарекъл Великденски.

мистериозни статуи на Великденските островиСнимка: pixabay.com Автор: SoniaJane

Великденските острови се намират на около 3500 километра западно от Чили, като площта на единствения обитаем остров е 163 квадратни километра. Главите познати като моаи (каменни статуи от пресована вулканична пепел) са издялани от местното население рапа нуй между 1100 и 1500 година от Новата ера.

Както много други древни монументи по света, с времето статуите се заровили със скали и прах от вулканите. До преди няколко години се смяташе, че главите са всичко, което е направено от древните рапа нуй.

Екипът изследвал общо около 1000 статуи на острова, като продължителността на проекта е близо 10 години. За това време учените се постарали да разберат колкото може повече за значението, функцията и историята на всяка една статуя.

След получено одобрение, археолозите разкопали две от статуите, като разкрили изцяло торса и талията им. По време на разкопките учените забелязали петроглифи графирани на гърба на фигурите – полумесец, най-вероятно изобразяващ полинезииско кану. Мотивът кану вероятно е символ на семейството на човека, който го е издълбал, предоставяйки улики за различни семейни или групови структури на острова.

Рапа нуй използвали система от големи дънери и въжета, за да изправят гигантските статуи. Най-голямата от всички статуи е висока малко над 10 метра и носи името Паро.

статуи на Великденските островиСнимка: pixabay.com Автор: voltamax

В близост до повечето статуи са намерени гробове и обилно количество червен пигмент. Учените са на мнение, че по време на погребални церемонии, рапа нуй боядисвали статуите в червено, като погребвали хора близо до основите им. Има предположения, че всяка статуя принадлежала на различно семейство. На най-долното ниво от скулптурите археолозите открили сложни коридори, помещения и писменост, които все още се изследват.

Великденските острови били обитавани от полинезийско население. Предполага се, че хората доплавали до острова с канута, което само по себе си е удивително, като се има предвид отдалечеността на островите. Когато пристигнали, те започнали да дълбаят гигантските каменни статуи и отсекли почти всяко дърво на острова, за да си помагат за конструирането на статуите. Според изследователите изсичането на дърветата довело до унищожаване на природата на острова, а от там и до упадъка на местното население.

Една от най-големите мистерии на рапа нуй е защо островитяните са правили статуите с ръбати лица и тела с цилиндрична форма. В Полинезия има статуи, които наподобяват тези от Великденския остров, но никъде по света не се срещат същите странни скулптури!