Великата китайска стена – ‘Най-голямото гробище в света’!

Великата китайска стена несъмнено е едно от най-впечатляващите творения на човека и неслучайно е поставена на първо място в списъка на новите седем чудеса на света (официално представен на 7 юли 2007 година в Лисабон, Португалия)! В превод от китайски език означава  ‘Дълга защитна стена‘ (长城). През 1987 година е включена в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

велика китайска стена

Същинският строеж на стената започва през 3-ти век преди Христа при управлението на първия китайски император Цин Шъхуан (управлявал в периода 221 – 210 година преди Христа). Той издал заповед за съединяването на съществуващите до тогава защитни стени (изградени от бившите китайски царства) в една, а тези които попадали извън предварително определената линия да бъдат разрушени. Императорът остава в историята като изключително жесток владетел. Заповядал е изгарянето на всички книги в империята с изключение на тези от неговата династия. Всеки противопоставил се на волята му го грозяла опасност да бъде изпратен на строежа на стената за срок от 4 години с желязна верига на врата.

Династиите с най-голям принос за строежа са: Цин (по време на нейното управление са построени около 1000 километра от стената) Мин и Хан. Строежът на стената продължава чак до 17-ти век!

китайска стена

древен паметник

Великата китайска стена е дълга 8852.5 километра, от които: 360 километра ровове запълнени с вода, 2232.5 километра естествен планински масив и 6260 километра тухлен строеж. Ширината на стената е от 4.5 до 10 метра и е висока около 15 метра. За строежа ѝ са използвани основно: камъни, дървета, пръст и керемиди, но частта от стената в пустинята Гоби се състой предимно от пясък и тръни, а тази в Льосовото плато от пръст.

древен паметник в китай

Структурата на стената следва особеностите на терена. По нея има множество наблюдателници и площадки за сигнализиране с дим и огън (с тяхна помощ вестта за приближаващия враг много бързо достигала до столицата, което давало възможност за бърза ответна реакция). Намиращите се в близост до стената фортове служели като подслон за войниците и съхранение на провизии. Била изградена канализация, чрез която да се оттича дъждовната вода, а зъбците на всеки 2 метра осигурявали нужното прикритие, когато се стреляло по врага.

новото чудо в света

По време на управлението на манджурската династия Цин (1644 – 1911 година) стената не се поддържала и голяма част от нея била сериозно увредена. Това не се отнасяло единствено за частта между Бадалин и Пекин защото тя служела като ‘врата към столицата’.

паметник в китай

В средата на миналия век на места стената била частично и дори напълно унищожена защото камъните от нея били използвани за строежа на железопътни линии, магистрали и намиращите се в близост новосформирани селища. Любопитен факт е, че по време на Културната революция в Китай (1966-1976 година), стената била считана за символ на тиранията и хората били насърчавани да взимат камъни и тухли от нея, които да използват в строежа на своите домове.

дълга защитна стена

дълга защитна стена в китай

През 1984 година Дън Сяопин става инициатор на мащабен проект свързан с реставрирането на стената. В тази връзка, в края 80-те години на 20-ти век в Пекин се провел аукцион предаван на живо по телевизията в Ню Йорк, Лондон и Париж. Голяма част от Великата китайска стена бива възстановена, но и до днес тънат в руини онези части от нея, които са по-отдалечени от туристическите обекти.

древна архитектурна забележителностСнимки: en.wikipedia.org

На 6 август 2012 година 36 метра от стената в провинция Хебей се срутват в резултат на проливните дъждове. Към днешна дата сателитни снимки показват, че около 1000 километра от стената са напълно разрушени.

‘В името на построяването на стената’ са дали живота си милиони хора, а условията на труд били изключително тежки и поради тази причина Великата китайска стена получава и злокобния си псевдоним ‘Най-голямото гробище на света’.