Великата китайска стена – ‘Най-голямото гробище в света’!

Великата китайска стена несъмнено е едно от най-впечатляващите творения на човека и неслучайно е поставена на първо място в Списъка на новите седем чудеса на света (официално представен на 7-ми юли 2007 година в Лисабон, Португалия)! В превод от китайски език означава ‘Дълга защитна стена’ (长城). През 1987 година е включена в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Същинският строеж на крепостната стена започва през 3-ти век преди Новата ера при управлението на първия китайски император Цин Шъхуан (управлявал в периода 221 – 210 година преди Новата ера). Той издал заповед за съединяването на съществуващите дотогава защитни стени (изградени от бившите китайски царства) в една, а тези които попадали извън предварително определената линия да бъдат разрушени.

Великата китайска стенаСнимка: commons.wikimedia.org Автор: Severin.stalder (CC BY-SA 3.0)

Императорът остава в историята като изключително жесток владетел. Заповядал изгарянето на всички книги в империята с изключение на тези от неговата династия. Всеки противопоставил се на волята му го грозяла опасност да бъде изпратен на строежа на стената за срок от 4 години с желязна верига на врата.

Династиите с най-голям принос за строежа са Цин (по време на нейното управление са построени около 1000 километра от стената) Мин и Хан. Изграждането продължава чак до 17-ти век!

Великата китайска стена е дълга 8852.5 километра, от които 360 километра ровове запълнени с вода, 2232.5 километра естествен планински масив и 6260 километра тухлен строеж. Ширината на стената е от 4.5 до 10 метра и е висока около 15 метра. За строежа ѝ са използвани основно камъни, дървета, пръст и керемиди, но частта от стената в пустинята Гоби се състои предимно от пясък и тръни, а тази в Льосовото плато от пръст.

Структурата на стената следва особеностите на терена. По нея има множество наблюдателници и площадки за сигнализиране с дим и огън. С тяхна помощ вестта за приближаващия враг много бързо достигала до столицата, което давало възможност за бърза ответна реакция. Намиращите се в близост до стената фортове служели като подслон за войниците и съхранение на провизии. Била изградена канализация, чрез която да се оттича дъждовната вода, а зъбците на всеки 2 метра осигурявали нужното прикритие, когато се стреляло по врага.

По време на управлението на манджурската династия Цин (1644 – 1911 година) стената не се поддържала и голяма част от нея била сериозно увредена. Това не се отнасяло единствено за частта между Бадалин и Пекин, защото тя служела като ‘врата към столицата’.

Китайската стена забележителност

В средата на миналия век на места стената била частично и дори напълно унищожена, защото камъните от нея били използвани за строежа на железопътни линии, магистрали и намиращите се в близост новосформирани селища. Любопитен факт е, че по време на Културната революция в Китай (1966-1976 година), стената била считана за символ на тиранията и хората били насърчавани да взимат камъни и тухли от нея, които да използват в строежа на своите домове.

През 1984 година Дън Сяопин става инициатор на мащабен проект свързан с реставрирането ѝ. В тази връзка, в края 80-те години на 20-ти век, в Пекин се провел аукцион предаван на живо по телевизията в Ню Йорк, Лондон и Париж. Голяма част от Великата китайска стена бива възстановена, но и до днес тънат в руини онези части от нея, които са по-отдалечени от туристическите обекти.

крепостна стена в Китай

На 6-ти август 2012 година 36 метра от стената в провинция Хебей се срутват в резултат на проливни дъждове. Към днешна дата сателитни снимки показват, че около 1000 километра от стената са напълно разрушени.

За построяването ѝ са дали живота си милиони хора, а условията на труд били изключително тежки и поради тази причина Великата китайска стена получава и злокобния си псевдоним ‘Най-голямото гробище на света’.