‘Вафленият камък’ – следа от една изчезнала цивилизация?

Какво представлява ‘вафленият камък’? Името му е дадено заради необикновената решетка по повърхността му. Дали това е следа от древна изчезнала цивилизация или е естествено образувание?

Камъкът се намира на западното крайбрежие на езерото Дженингс. От години учените се опитват да разгадаят произхода му. Върху камъка има сякаш принтирани различни геометрични фигури. Дали това е някакъв тип геологическо образувание или е изкуствено създаден? Според някои учени, камъкът е на възраст около 300 милиона години.

 вафленият камък

Повърхността на решетката върху скалата е толкова гладка, че е трудно да си представим, че може да е дело на природата. Но ако не е, означава ли това, че е следа от древна цивилизация, която е развила технология способна на подобна изработка? Уфолозите имат теория, че причудливите форми по повърхността на камъка са в резултат от силна радиация от кацащи космически кораби в далечното минало.

През 1930 година малко селце на име Шоу се намирало в района на Западна Вирджиния, САЩ. На това същото място в момента има езеро – езерото Дженингс. То е изкуствено и е направено от армията на САЩ. Говори се, че в селцето местните индианци имали свещен олтар – парче скала. Оказва се, че това бил ‘вафленият камък’.

През годините, камъкът породил редица теории за произхода си. От дело на природата до древна цивилизация от преди милиони години и дори отпечатък от кожата на древно влечуго.

Първият учен, който изследвал скалата е полковник Уолш младши. Неговото заключение било, че това е естествено образувание в следствие на отлагане на пясък и отмиването му по време на формирането на Апалачите (най-старата планинска верига в Северна Америка) – преди 300 милиона години. След това по повърхността на скалата се смесили кварц и черупки от миди, образувайки изключително здрава смес, устояваща на атмосферните условия. С времето, там където сместа била по-неустойчива, скалата се разпаднала, оформяйки причудливата шарка, която може да се види и днес.

древна цивилизацияСнимка: www.megaliths.org

Подобна е теорията и на друг учен, но при нея съставките са различни. Според нея с течението на времето железен оксид се смесил с пясъчни зърна в пукнатините на скалата и така образува изключително издръжлив материал, който за разлика от обкръжаващата го скала не се руши.

Тези теории обаче не се приемат от всички учени. Други изследователи предполагат, че странните форми са резултат от магнетични сили. Предположенията са, че мълния може да оформи причудливата решетка. Те изхождат от това, че формата на снежинките са в резултат от статичното електричество в облаците, а тяхната структура наподобява тази на ‘вафления камък’.

следи от древна цивилизацияСнимка: www.mysteryblog.de

Съществува и теория, че това всъщност е ранна форма на йероглифна или някаква друга примитивна писменост и че вида на скалата е резултат от неолитно изкуство.

Ако се отхвърлят теориите, че природата е създала необикновената скала по някакъв начин, то тогава какви теории остават? Възможно ли е това парче скала да е следа от древна цивилизация обитавала тези земи преди милиони години. Или е част от площадка за приземяване на посетители от други светове? Това, с което разполагат учените до този момент са само няколко теории.