Така наречените ‘вампири’ всъщност са истински хора!

Според изследване публикувано през септември 2017 година в списание ‘PNAS’, така наречените ‘вампири’ всъщност са истински хора с рядко кръвно заболяване. Митът за тях стои в основата на множество ужасяващи истории, някои от които получили и своята екранизация в Холивуд. В рамките на своето проучване учените установили, че не кое да е заболяване, а еритропоетичната протопорфирия е най-вероятната причина за появата на безбройните митове и легенди за вампири!

вампир

Какво представлява еритропоетичната протопорфирия?

При нея ензимният дефект води до свръхпродукция и натрупване на веществото протопорфирин IX в червените кръвни телца, кръвната плазма и понякога в черния дроб. Чрез кръвната плазма, веществото достига до кожата, където при контакт с ултравиолетовите лъчи предизвиква фоточувствителност.

Хората, страдащи от тази болест са изключително чувствителни към светлина, получава се възпаление, парене и зачервяване на кожата. Нещо повече, установено е, че дори преминаването покрай прозорец може да предизвика зачервяване!

Бари Пау, доцент по медицина към Медицинското училище на Харвард споделя следното:

‘Хората с еритропоетична протопорфирия са с хронична анемия, което от своя страна ги кара да се чувстват уморени и да изглеждат много бледи поради невъзможността им да се излагат на дневна светлина. Дори и в облачен ден има достатъчно ултравиолетова светлина, която би могла да нанесе щети по кожата им’.

човек вампир

Според експертите, хората с подобно заболяване, които избягват излагането на светлина и си правят редовни кръвопреливания биха могли да облекчат симптомите на заболяването си. Поради тези причини още в миналото така наречените ‘вампири’ пиели животинска кръв и излизали само нощем!

Според доцент Пау ‘вампирите’ не са истински, но вярва, че съществува реална нужда да се разработят иновативни терапии, с които да се подобри живота на хората с еритропоетична протопорфирия!