Надбягване с бикове с необичаен финал!

По време на местните фестивали в Испания се провеждат най-разнообразни събития, включително и такива с участието на бикове. Хората, които се включват в тях искат да предизвикат себе си, като проверят границите на своята смелост. Интересното е, че не са малко тези, които са готови да бягат пред стадо бикове по улиците на града!

бягане от бикове

бягане от бикове в ИспанияСнимки: www.amusingplanet.com

Едно от най-известните такива е ‘Бягането от бикове’, което по традиция се провежда по време (втората седмица на месец юли) на фестивала ‘Сан Фермин’ в град Памплона, Северна Испания.

традиция в Испания

древна традиция в ИспанияСнимки: www.amusingplanet.com

В пристанищния град Дения (на около 450 километра източно от испанската столица) местните отбелязват събитието, но по малко по-различен начин. Там то е известно като ‘Бикове към морето’ (Bous a la Mar), при което, за разлика от това в Памплона, освен бягане от биковете е необходимо и да се плува.

Топовен гърмеж поставя начало на събитието, а самото бягане е по един от главните булеварди в Дения. Животните се пускат на улицата, а участниците ги дразнят, за да ги предизвикат да ги гонят. Цялото трасе, по което се бяга е обезопасено с метални решетки, които са достатъчно широки, за да премине човек, но не и бик. Направени са с цел, ако животното се приближи твърде много участникът да премине през тях и така за избегне сблъсък с бика и евентуални наранявания.

бягане с бикове

бягане с бикове в Испания

фестивал в ИспанияСнимки: www.amusingplanet.com

Ентусиастите трябва да избягат около 2 километра заедно с биковете преди да достигнат края на пристанището. Участниците, които са го достигнали примамват биковете да скочат след тях във водата (дълбочината там е около 1 метър) и тези, които успеят са победители. Когато всичко приключи хора на лодки и с помощта на въжета издърпват биковете от водата.

фестивал с бикове

традиция с бикове

древна традиция с биковеСнимки: www.amusingplanet.com

Събитието се провежда от 1926 година насам, като част от фестивала ‘Сантисима Сангре’ (Свещена кръв), в чест на монаха Педро Естеве (1582 – 1658 година). Историята разказва, че през далечната 1633 година той спасява града от чума.

статуя на Педро Естеве в град ДенияПедро ЕстевеСнимка: commons.wikimedia.org

Фестивалът ‘Сантисима Сангре’ се прави всяка година през втората седмица на месец юли, когато е и фестивалът ‘Сан Фермин’ в град Памплона.