Бъкингамският дворец – един от последните функциониращи кралски дворци в света

Бъкингамският дворец е официална лондонска резиденция и административно седалище на управляващия монарх на Обединеното кралство, което го прави един от последните функциониращи кралски дворци в света! Намира се в сърцето на столицата и е обграден от 2 кралски парка – Сейнт Джеймс Парк* и Грийн Парк*.

Сейнт Джеймс Парк* (St. James’s Park) – намира се източно от двореца и се разполага на 230 декара площ. В него има езеро с два малки острова.

Грийн Парк* (Green Park) – намира се северно от двореца и се разполага на 190 декара площ.

Бъкингамската къща’, картина от 1710 годинаБъкингамската къщаСнимка: en.wikipedia.org

През 1703 година дукът на Бъкингам, Джон Шефилд построява своя лондонска резиденция, която нарича ‘Бъкингамска къща’. През 1761 година крал Джордж III (1738-1820 година) я купува като подарък за съпругата си Шарлот. През 1774 година къщата била преименувана на ‘Къщата на кралицата’.

Архитектът Джон Наш я трансформира в дворец по поръчка на крал Джордж IV (1762-1830 година) през 20-те години на 19-ти век. С нанасянето на кралица Виктория (1819-1901 година) в него през 1837 година, Бъкингамският дворец започва да изпълнява функцията на официална лондонска резиденция на британските монарси, нещо което продължава и до наши дни!

Последната по-съществена промяна извършена в двореца е от края на 19-ти и началото на 20-ти век. Тя засегнала източната му част, където се намира и добре известния балкон, от който кралското семейство традиционно поздравява народа.

Дворецът е с размери 108 на 120 метра и е висок 24 метра, заемайки площ от близо 77 000 квадратни метра. Има 775 помещения, сред които 92 кабинета, 52 спални, 19 държавни стаи, 188 стаи за персонала и 78 бани. На територията му се разполагат също полицейски участък, пощенска служба, басейн и кино.

Балната зала често пъти е определяна като гордостта на двореца. Това е най-голямото помещение в целия дворец с размери 36.6 на 18 метра и височина от 13.5 метра. Първото мероприятие, което се отбеляза в нея е през 1856 година по повод края на Кримската война (1853-1856 година). През 1883 година Голямата бална зала е първото помещение, което се сдобива с електричество. През следващите 4 години постепенно целият дворец бива оборудван и днес на територията му светят повече от 40 000 крушки.

Балната залапопулярна туристическа дестинацияСнимка: tfeanda.files.wordpress.com

Особено известна е и така наречената Картинна галерия, в която са изложени творби на световноизвестни художници като Рембранд, Вермеер и Рубенс.

Картинната галериякралски дворец в ЛондонСнимка: cdn.ltstatic.com

Както вече споменахме в двореца има 188 стаи за персонала, като той самият включва над 800 души – от готвачи, домашни прислужници и градинари до часовникари и хора, чиято работа е да сменят Знамето на Съюза (Union Flag) с Кралския Стандарт (Royal Standard) и обратно в зависимост от това дали кралицата се намира в двореца или не. Това ще рече, че ако над двореца се вее Знамето на Съюза, кралицата отсъства, а ако е Кралският Стандарт, кралицата е в резиденцията си.

Интересно е, че тук се намира и една от най-богатите колекции на работещи часовници в света – повече от 350!

Със своята площ от 160 декара градината към Бъкингамския дворец е най-голямата частна градина на територията на цял Лондон. Разполага с площадка за хеликоптер, езеро и тенис корт. Тя е дом на 30 различни вида птици, над 350 вида диви цветя, някои от които изключително редки.

Всяка година кралицата посреща близо 50 000 госта по повод на различни градински партита, приеми и тържества.

Бъкингамски дворец в ЛондонСнимка: www.grangehotels.com

Говорейки за Бъкингамския дворец не може да не споменем и популярната 45-минутна церемония по смяна на караула. В периода април-август тя се осъществява всеки ден, а в периода септември-март през ден.

Любопитен факт свързан с двореца е ‘инцидентът’ от началото на 80-те години на миналия век. Какво се случва тогава? Рано сутринта на 9-ти юли 1982 година англичанинът Майкъл Фаган незабелязано успява да преодолее охраната на двореца. Влиза в спалнята на кралица Елизабет II и сяда на единия край на леглото ѝ. От срещата няма пострадали, но в момента, в който кралицата забелязала натрапника незабавно напуснала стаята си. Първоначално на Фаган му е повдигнато обвинение за виното, което преди това откраднал, но по-късно е оттеглено, тъй като му била назначена психиатрична оценка. В края на същия месец мъжът е настанен в клиника, където прекарва следващите 6 месеца, след което бива освободен.

От 1993 година насам част от Бъкингамския дворец е отворена за посетители в периода 22-ри юли 1-ви октомври, като по това време на годината кралицата не се намира в двореца.