Бъз Олдрин – вторият човек стъпил на Луната

Едуин Ейджин Олдрин Младши е роден на 20-ти януари 1930 година в градчето Глен Ридж, щата Ню Джърси. Още в детството си получава прякора ‘Бъз’, с който в последствие става известен в цял свят.

Завършва средното си образование през 1946 година, след което постъпва във Военната академия в Уест Пойнт. През 1951 година Олдрин вече е дипломиран бакалавър и квалифициран боен пилот.

Женил се е три пъти и има три деца, като всичките са от първата му съпруга. С последната си съпруга се развежда през 2011 година.

Олдрин

От Военновъздушните сили на САЩ получава званието лейтенант и е изпратен на мисия в Корея, където осъществява 66 бойни полета. След края на Корейската война (1950-1953 година), Олдрин се премества във военновъздушната база Нелис, щата Невада, където работи като инструктор. В периода 1955 – 1971 година е командир на бойна ескадрила в Германия.

Междувременно през 1963 година защитава докторат по астронавтика в Масачузетския технологичен институт, който толкова силно впечатлява ръководството на НАСА, че още същата година му е предложено да се присъедини като астронавт към агенцията.

астронавт на Луната

Космически полети

  • програмата Джемини – Олдрин е пилот на кораба Джемини 12 и прекарва в открития космос близо 4 денонощия (11 – 15-ти ноември 1966 година).

  • програмата Аполо – през 1967 година получава своето назначение в програмата. Както е известно Аполо 11 е първият пилотиран космически кораб, който каца на Луната, а Бъз Олдрин е пилот на лунния модул. На 21-ви юли 1967 година, около 15 минути след като Нийл Армстронг стъпва на спътника ни, Олдрин го последва. Мисията е с продължителност малко повече от 8 денонощия (16-24-ти юли 1967 година).

стъпката, която Олдрин оставя на Лунатастъпка на Луната

През месец юли 1971 година Олдрин напуска НАСА и от следващия месец е назначен като командир на школата за тестови пилоти в авиобазата Едуардс, щата Калифорния, но през март 1972 година е принуден да подаде оставка поради влошено здравословно състояние.

След като се оттегля от активна служба, Олдрин влага голяма част от времето си в дейности свързани с популяризиране изследването на космоса. С помощта на писателя Джон Барнс през 1996 година е публикуван научно-фантастичният роман ‘Среща с Тибър’, а 4 години по-късно и ‘Завръщането’.

Бъз Олдрин на 86-годишна възрастБъз ОлдринСнимки: en.wikipedia.org

На 9-ти септември 2002 година Олдрин се спречква в хотел в Бевърли Хилс, щата Калифорния с журналиста и явен привърженик на конспиративните теории, Бърт Уинфийлд Сибръл. Във въпросния ден, журналистът умишлено притиска 72-годишния тогава астронавт с искането да се закълне в Библията, че той и Армстронг в действителност са стъпвали на Луната. Но вместо отговор Сибръл получил единствено юмрук в лицето.