Будисткият храм Туанг Калат – дом на монаси, маймуни и духове

На около 230 километра северозападно от столицата на Мианмар (Бирма), Найпидо, се намира една от най-популярните туристически дестинации в страната – будисткият храм Туанг Калат, известен още и като манастирът на планината Попа. Но достигането му може да се окаже по-трудна задача, отколкото изглежда на пръв поглед. От една страна това се дължи на факта, че е необходимо да се изкачат всичките 777 стъпала до него под лъчите на жаркото Слънце без обувки. От друга страна, още с поемането по пътя нагоре посетителте се намират под прицела на стотици маймуни, които само чакат удобен момент, за да откраднат храната, която носят!

стълби към храма Туанг КалатСнимка: www.timetravelturtle.com

маймунаСнимка: www.timetravelturtle.com

Манастирът е построен върху тапата* на изгаснал преди повече от 2400 години вулкан. Храмът се намира на 737 метра надморска височина и се извисява като ‘самотен небостъргач сред град от колиби’.

вулканична тапа* – удължено вертикално и не много голямо магмено тяло, което с изстиването си запълва кратера на вулкана. В продължение на векове тапата се запазва благодарение на изключителната си твърдост. За разлика от него, заграждащият го вулканичен конус с течение на времето се разрушава под влияние на метеорологичните фактори.

храма Туанг КалатСнимка: www.sviettravel.com

Всеки отправил се към Туанг Калат има възможност да се отбие от стълбите и да посети построените в близост други светилища.

будистки храмСнимка: masterok.livejournal.com

Това, което особено силно привлича вниманието на посетителите, са 37-те статуи с човешки облик, разположени още в началото на стълбището към храма. Те са изградени в чест на духовете нат, които бродят из свещената планина Попа, а храмът Туанг Калат е техен дом. Местните вярват, че тези духове принадлежат на хора, починали от насилствена смърт. Според легендите те са запазили някои от човешките черти на характера като например да се разгневят. Поради тази причина всеки, който желае да изкачи стълбите до будисткия храм не бива да носи дрехи в черен, червен или зелен цвят, както и месо, особено свинско, ако не иска да ги ядоса. Също така, с цел да ги омилостивят, всяка година в началото на месец декември се провежда фестивал в тяхна чест.

свещени статуи Туанг КалатСнимка: masterok.livejournal.com

древен храмСнимка: masterok.livejournal.com

Храмът се забелязва дори от далечно разстояние, най-вече заради блестящите от слънчевите лъчи позлатени върхове. От векове насам той е дом на монаси, отшелници, духове и много маймуни.

будистки манастирСнимка: masterok.livejournal.com

Храмът е възстановен в началото на 20-ти век благодарение на усилията на отшелника У Кханди (1868-1949 година). Той инициира възстановяването и развитието на още няколко будистки храма на територията на Мианмар.

манастир Туанг КалатСнимка: masterok.livejournal.com

В наши дни районът, в който се намира Туанг Калат, е част от пределите на национален парк.