Боробудур – най-големият будистки храм в света!

Храмът Боробудур се намира в провинция Централна Ява, Индонезия и е построен през 9-ти век. Археолозите изследвали надписите и каменните релефи, намиращи се в подножието на храма установили, че подобни надписи са често срещани в кралските грамоти от 8-9-ти век. Предполага се, че Боробудур е построен около 800 година тогава, когато бил и разцветът на будистката династия Сайлендра в Централна Ява. Според изследователите за строителството на храма били необходими около 2 милиона каменни блока, като самият процес продължил близо 75 години!

храм БоробудурСнимка: commons.wikimedia.org Автор: 22Kartika (CC BY-SA 3.0)

През 14-ти век с настъпването на исляма, хиндуистките и будистките кралства упадат, а храмът потъва в забрава. В продължение на векове Боробудур лежи скрит под пластовете пепел, изхвърляна от вулкана Мерапи, в индонезийската джунгла. Не е ясно кога точно е изоставен, но през 1365 година храмът Боробудур е споменат неясно от Мпу Паранка в произведението Нагаракретагама.

будистки храм

През 1814 година е преоткрит от лейтенант Томас Стамфорд Рафълс (британски губернатор на провинция Централна Ява). От местните той научил, че дълбоко в джунглата, близо до село Бумисегоро, имало много голям храм. Работата по пълното му разкриване е продължена от холандския управител на областта Кеду Хартман. 21 години след ‘откритието’ на сър Томас Рафълс, храмът бил напълно разкрит. Следват няколко реставрации като последната е извършена в периода 1975-1982 година. През 1991 година храмът се включва в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Какво представлява Боробудур и какво го прави толкова уникален?

В основата си той е квадрат със страна 120 метра. Изграден е от 9 разположени една върху друга тераси. Първите шест (в посока от основата към върха) са квадратни – символ на материалния живот, а останалите три са кръгли – символ на духовното начало. Погледнат отвисоко храмът наподобява мандала (будистката представа за формата на света).

най-големият будистки храм в света

Пътят към върха обикаля светилището по посока на часовниковата стрелка. В храма има общо 504 статуи на Буда, а 72 от тях са монтирани по кръглите тераси! Любопитен факт е, че фигурите не са напълно еднакви! Това, което ги отличава една от друга е положението на ръцете на Буда. Според будистите той може да бъде изобразен по толкова различни начини, колкото дни има в 7 години.

храм в Индонезия

Най-големият будистки храм в света е и най-посещаваната туристическа забележителност в Индонезия. Освен милионите туристи, храмът ‘посреща’ ежегодно и будисти от цяла Индонезия, които честват в него празника Весак*.

празника Весак* (най-важният будистки празник – раждането на Буда) – празнува се на първия ден с пълна луна през месец май или през четвъртия лунен месец – отново месец май, а когато годината е високосна – през месец юни.