Сидхарта Гаутама Буда – духовният учител и основател на Будизма

Сидхарта, по-късно познат като Буда или Просветления, бил принц, който изоставил комфорта на двореца, за да търси просветление. Той припознал съществената нереалност на света и преживял блаженството на нирвана. След просветлението си той прекара остатъка от живота си учейки другите как да избегнат безкрайния цикъл на смъртта и прераждането.

Буда е роден приблизително около 400 години преди Новата ера някъде в Непал. Той е отгледан в дворец с всички възможни удобства и блаженства. Докато израствал като млад благороден принц, баща му се опитал да го откъсне от болката и страданието по света. Говори се, че баща му имал провидение, според което Буда ще се отрече от заобикалящия го свят.

Буда

Още като юноша Буда решил, че иска да предаде смисъл на живота си. Напуснал двореца на 29-годишна възраст и за пръв път се срещнал със страданието, неволите и смъртта. Това му показало преходния характер на живота и му повлияло много силно. В резултат, на което Буда решил да търси по-дълбок смисъл на живота.

Буда напуснал завинаги двореца, оставяйки жена си, сина си и всички удобства и богатства. Отдал себе си на медитация, търсейки просветление сред аскетиците в горите. В търсенето на просветление той изцяло изоставил грижата за себе си, но въпреки това просветлението все още било някъде далеч в бъдещето. Веднъж жена дала на Буда малко храна, когато той осъзнал, че бърка, като търси просветление изтезавайки тялото си. От този момент нататък той поел по златната среда.

Веднъж Буда решил да седне под бодхи* дърво с цел да достигне до просветление. След като медитирал няколко дни, успял да достигне до нирвана. След като излязъл от това състояние, Буда решил да отдаде себе си на другите хора, като ги учи как да избягват присъщите страдания на живота.

бодхи* – термин, идващ от езиците пали и санскрит, и превеждан като просветление и пробуждане.

будизъм

Дълги години обикалял в Индия и Непал, предавайки учението си от уста на уста. Много години след неговата смърт ученията му започнали да се записват. Характерно за неговото учение е, че избягвал да говори за Бог, а как човек сам да избегне неволите и страданията на живота.

Буда починал след много години разпространение на учението си в Индия. На смъртния си одър предал на Ананда (най-скъпият му ученик), че сега трябва да разчита на своите учения и собственото си етично поведение, за да бъде водачът на живота си.