Любопитни факти за броненосеца и изключително твърдата му броня!

Родината на броненосеца е Южна Америка, като там се срещат представители на всичките оцелели до наши дни 21 вида. Интересно е, че на територията на Парагвай могат да се видят 11 от тях. Прокопаването на Панамския канал в началото на миналия век дава възможност на бозайника да мигрира на север, като днес той обитава също Централна и Северна Америка. През изминалото столетие на територията на Северна Америка се отбелязва значително покачване в популацията му, като причина за това е липсата на естествени врагове.

С помощта на острите си нокти той търси храна в земята или пък си прокопава дупка широка колкото самия него, която използва за леговище. Предпочита пустинни пясъчни равнини, открити горски поляни и полета с малко растителност. Въпреки лошото зрение, обонянието и слуха на броненосеца са много добре развити, което му осигурява безпроблемно намиране на храна. Ловува нощем, като в менюто му влизат меки корени, плодове, насекоми, червеи, ларви и всякакви видове безгръбначни. Интересно е, че някои видове броненосци се хранят предимно с мравки и термити.

броненосецСнимка: pixabay.com Автор: skeeze

Долната част на тялото е покрита с козина, докато горната страна е защитена от броня, изградена от вкостенени кожни израстъци или казано с други думи твърди плочки. И макар на пръв поглед броненосецът да изглежда тромав, еластичните пояси (връзки), свързващи плочките на бронята му осигуряват безпроблемно и бързо предвижване. Любопитен факт, свързан с бронята му е по отношение на твърдостта ѝ. През април 2015 година възрастен мъж от щата Джорджия стрелял по броненосец, но за негов лош късмет куршумът рикоширал и ранил тъща му в гърба. Подобен е и случаят от август 2015 година със самонаранил се мъж от окръг Кас, щата Тексас. До инцидента се стигнало след като американецът стрелял по броненосец, но за негова изненада куршумът рикоширал в бронята на животното и одрасква главата му.

Твърдата му обвивка има функцията не само да го защитава от врагове, но и го предпазва от множеството тръни, характерни за неговото местообитание. В случай на опасност той може да се свие на топка, а Деветопоясният броненосец например, може да подскочи във въздуха до 1.2 метра височина, изненадвайки нападателя си.

Въпреки късите си крачета броненосецът може да се движи много бързо. Освен това е и добър плувец – от една страна това му дава възможност да ловува малки рибки, а от друга да се предпазва от животни, които не могат да плуват.

Както вече споменахме съществуват 21 вида от това необикновено животно. Различават се в зависимост размера и вида на тялото, опашката, както и броя на поясите. Най-малкият представител на семейство Броненосцови се нарича розов броненосец и тежи едва 85 грама, а на дължина достига 13-15 сантиметра. Най-едрият представител е гигантският броненосец и тежи до 54 килограма, а на дължина достига забележителните 150 сантиметра.

броненосец диво животноСнимка: pixabay.com Автор: MarkMurphy

Броненосецът е самотно животно. Среща се с други представители на своя вид само в периода на чифтосване. Бременността трае между 60 и 120 дни и обикновено се раждат до 4 малки. Горната част от тялото на новороденото е с мека кожа, която се втвърдява в броня за няколко седмици. Половата зрялост настъпва между 3-12-тия месец (в зависимост от вида броненосец). Любопитен факт, свързан с размножаването на броненосеца е по отношение на бременността. Знаехте ли, че той може да я задържи? Звучи малко невероятно, но женската е способна да забави развитието на ембрионите, ако например се наблюдават неблагоприятни екологични условия. Този процес е известен като ембрионална диапауза и се среща не само при броненосеца, но също и при някои насекоми, риби и десетки други бозайници.

Понастоящем повечето видове броненосци са застрашени от изчезване, а техният най-голям враг е човекът!